Portræt: Damernes ven

I dag fylder Mr. Radio, Jørn Hjorting, 80 år. Og i dag går hans hedengangne program 'De ringer, vi spiller' i luften igen - dog med ny vært.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Reimar Juul
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 - Og hvem har vi så i røret?

Jørn Hjorting er selvfølgelig manden bag det radiokendte spørgsmål, som vi stadig husker, selvom det er ti år siden, at han valgte at benytte lejligheden til at sige farvel til radioarbejdet. Dog fortsatte han ufortrødent med et ugentligt telefonprogram på den danske tv-kanal dk4, hvor det var på plakaten i mere end ti år.

For et års tid siden blev det afløst af en serie quizprogrammer med lutter kvinder som deltagere. Der resterer endnu seks optagelser, inden også TV-karrieren bliver sat på stand by. I øvrigt genoplives netop i dag "De ringer, vi spiller", hvor Jørn Hjorting angiveligt bliver en af de første lyttere, der komer igennem.

Hadet af få, men elsket af de fleste

Det var i 1960, Jørn Hjorting blev ansat i Danmarks Radio, og noget af det første, han blev sat til, var at bestyre søndagsprogrammet Giro 413. Siden fulgte ungdomsprogrammer som "Teenagerhjørnet" og "Ti vi ka’ li’".

I 1968 kom så det program til verden, som skulle vise sig at være det mest langtidsholdbare i dansk radiohistorie: "De ringer – vi spiller", et program der ligesom en anden Hjorting-succes fra dengang, "Dansktoppen", blev hadet af få, men elsket af de fleste – ikke mindst de kvindelige lyttere, som i stort tal ringede ind for at få en samtale med Hjorting, der er blevet kaldt "Damernes ven", "Enhver svigermors drøm om en svigersøn" og endda "Mr. Radio".

Mr. Radio

Det er også blevet til et utal af quizprogrammer, hvoraf især "Prøv lykken", som blev optaget rundt om i landets små forsamlingshuse, blev værdsat af lytterne. Det blev sendt ikke mindre end 150 gange, og gik i al enkelhed ud på, at deltagerne skulle gætte tre melodier.

Hjorting har altid lagt vægt på livets lyse sider og mener, at en af de allerbedste metoder til at bevare et godt humør er at synge, og skønt han ikke selv er sanger, har han fået udgivet tre CDer med en blanding af populære numre og egne tekster, som blev sat i musik af hans mangeårige akkompagnatør, Niels Bernhart. Han har også medvirket i flere af DR-TVs musikalske programmer som "Syng med de kendte", "Hit med sangen" og "Fællessang på Bakken".

 Jørn Hjorting har skrevet to bøger: "Man har lov at være glad" fra 1994 og erindringsbogen fra 2006 "Det må jeg nok sige".