Porten lukkes for somaliske asylansøgere

Udlændingestyrelsen vil dæmme op for de mange somaliske asylansøgere i Danmark.

Foto: SØREN BIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændingestyrelsen varsler en strammere kurs over for de somaliske asylansøgere i Danmark, som den seneste tid er eksploderet i antal – fra 107 i 2011 til 914 i 2012. Dermed er somaliere blevet den største gruppe af asylansøgere i Danmark.

Men i tre tilfælde har Udlændingestyrelsen netop afslået asyl til tre unge somaliske mænd, som ikke vurderes at være i risiko for forfølgelse i hjemlandet, hvis de sendes hjem.

»Nu afventer vi, om Flygtningenævnet er enig i vores vurdering i de tre sager. Hvis det er tilfældet, vil vi lægge den samme linje i andre tilsvarende sager,« siger kontorchef Jakob Dam Glynstrup i en pressemeddelelse, som blev udsendt i går eftermiddag.

Somalia beskrives gennemgående som et af verdens farligste områder. Men på baggrund af en fælles dansk-norsk såkaldt fact finding-mission til Somalia vurderer Udlændingestyrelsen, at der er sket en forbedring af sikkerheden i hovedstaden Mogadishu siden begyndelsen af 2012. Og efter at oprørsgruppen al-Shabaab har måttet opgive deres kontrol med dele af byen.

Kontorchef Jakob Dam Glynstrup påpeger i pressemeddelelsen, at en ny regering siden er kommet på plads i Somalia, og at et stigende antal somaliere vender tilbage fra udlandet.

Flygtningenævnet skal nu træffe den endelige afgørelse om, hvorvidt den danske praksis over for de somaliske asylansøgere skal ændres.

En dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol førte i december 2011 til, at somaliske statsborgere fra det sydlige og centrale Somalia i vid udstrækning har fået asyl i Danmark.

Hverken Dansk Flygtningehjælp og Amnesty International havde i går mulighed for at vurdere Udlændingestyrelsens varslede kursændring.