PornBots bombarderer danske Twitter-profiler

Danske Twitter-profiler er de seneste uger blevet ramt af en bølge af nye følgere i form af falske Twitter-konti med letpåklædte kvinder. De såkaldte PornBots invasion af danske profiler på det sociale medie skyldes muligvis, at danskere er blevet rekrutteret til at tage del i svindelnummeret.

Når du modtager beskeder eller likes via det sociale medie Twitter, kan du ikke altid være sikker på, at der sidder et menneske på den anden side af skærmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel

»Jeg vil have dig,« lyder det i beskrivelsen af Twitter-brugeren Faith Wallace.

Den letpåklædte dame på billedet er blot én af de mange profiler, der over de seneste uger flittigt er begyndt at følge danske Twitter-brugere, kommentere på opslag og linke til diverse datingsider.

»Tilsyneladende er vi blevet populære hos en flok unge damer. Mon der er #UglerIMosen #HvorKenderDeOsFra #AltidRartMedNyeFans,« skriver Brønshøj Boldklub blandt andet lørdag i et tweet med et billede af deres hastigt voksende fanskare af unge, kvindelige profiler.

Men efter alt at dømme er der tale om såkaldte PornBots – falske Twitter-kontoer, der indgår i et svindelnummer designet til at lokke penge ud af naive brugere ved at få dem til at klikke på links til datingsider.

Bølgen af de falske brugere, der er skyllet ind over de danske Twitter-profiler, kan være et udtryk for, at danskere nu også står bag dele af operationen, skriver Version2 onsdag.

Mediet beskriver, hvordan en kollega på redaktionen for nylig er blevet kontaktet af Twitter-brugeren Chantal Brooks med ordene »Do you like it slowly? Come in!« efterfulgt af et link til en hjemmeside.

Ved at følge linket havner man på hjemmesiden datewith-me1.com, som til trods for det afslørende navn på hjemmesiden skriver, at det »IKKE er en datingside!«

Det leder videre til en række spørgsmål om ens seksuelle præferencer, indtil den besøgende bliver trukket videre over til en ny hjemmeside under navnet www.hemmeligflirt.com, som faktisk bliver beskrevet som en datingside – med ensidigt fokus på sex, vel at mærke.

Efter udfyldelse af endnu et spørgeskema om ens seksuelle præferencer ender man i mål og kan skrive til de letpåklædte kvinder på siden.

Det kræver bare, at man betaler for at blive medlem.

Køber man den store chatpakke til 2.400 kroner, koster det kun otte kroner per besked, mens man må slippe 12 kroner per besked, hvis man nøjes med den lille pakke til 120 kroner.

Ifølge sikkerhedsekspert og bestyrelsesmedlem i IT-sikkerhedsfirmaet CSIS Peter Kruse er det imidlertid tvivlsomt, om man rent faktisk skriver med de personer, der er angivet på billedet.

Han forklarer til Version2, at PornBots følger et fast mønster, som også tidligere er set på pop-up-reklamer på internettet og det sociale medie Facebook.

Når PornBots nu har invaderet danske Twitter-brugere, er det ifølge eksperten sandsynligvis et udtryk for, at organisationen bag har haft held til at få en person med på svindelnummeret, der kan flydende dansk.

»Det her er formodentligt et spørgsmål om, at man har haft held med at rekruttere nogle folk i Danmark, som kan chatte med folk. Når en lidt naiv twitterbruger reagerer på en henvendelse fra en af de her falske profiler, kan man have en dansker i den anden ende, til at holde kontakten kørende,« siger han til Version2.

Noget tyder i øvrigt på, at det ikke kun er de danske Twitter-brugere, der er blevet mål for PornBots.

I hvert fald skriver Version2-brugeren Gert. G. Larsen i en kommentar til artiklen, at der også kan være en bølge af lignende svindel i gang på Facebook:

»Jeg har i hvert fald fået over 30 venneanmodninger den sidste uges tid af sådanne falske bots,« skriver han.

De mange PornBots har blandt andet fået redaktøren for sociale medier på TV Øst, Mathias Svane Kraft, til midlertidigt at droppe Twitter: