Populært børnespil udnyttes af kæmpestort antal hackere

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Minecraft, som er et af de allermest populære spil blandt danske børn og unge, har et gevaldigt hackerproblem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Georg Wendt/AP/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, glædelig weekend – og velkommen til lørdagens nyhedsoverblik.

En hektisk uge lakker mod enden, men vi er slet ikke færdige. I dag skal det blandt andet handle om et socialdemokratisk valgløfte, som efter et par højdramatiske døgn på Københavns Rådhus må lade livet.

Det skal også handle om et populært børnespil, som har et alvorligt hackerproblem, trusler fra Rusland og en presset statsministerkandidat.

Men for at begynde et helt andet sted:

Nu lukkes der op for tilskud til energiforbedringer

Strøm- og gaspriserne er fortsat på himmelflugt – og mens husholdningerne er voldsomt pressede af de vildtvoksende energipriser, lukker statens pulje for tilskud til energiforbedringer op på onsdag.

Der er mere end nogensinde god grund til at ansøge om tilskud fra den såkaldte bygningspulje.

Nu åbnes der igen for statstilskud til blandt andet at isolere boligen, så de stigende energiregninger kan holdes i skak. Men man skal være hurtig ved tasterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner (arkiv).

»Det helt oplagte er at søge tilskud til at udskifte et olie- eller gasfyr. Der er mange penge at spare ved at skifte dem ud med en varmepumpe. Så er der hulmurisolering og gamle vinduer, der også giver meget at skifte ud,« påpeger privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank.

»Men hvis du ved, at der er fjernvarme på vej, så kan det give bedst mening at kigge på energirenovering og isolering generelt.«

Landets boligejere skulle gerne inden nytår få at vide, om der er fjernvarme på vej i deres område. Og netop at boligejere skal vente på at få tilskud, er ifølge privatøkonomen ikke ideelt. Men overordnet set er der ikke så meget at betænke sig på, hvis boligen har et energimærke fra E og dårligere – så kan der opnås tilskud.

Det er en god idé at være klar med de nødvendige ting til ansøgningen. Læs hvordan her.

Trods røde løfter: København mister ikke parkeringspladser alligevel

Først måtte Københavns socialdemokratiske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, erkende, at partiets plan ikke kunne lade sig gøre.

En tredjedel af byens parkeringspladser kunne ikke nedlægges frem mod 2025.

Nu er der landet en ny budgetaftale for 2023, og efter alt at dømme fik de røde partier ikke, hvad de ønskede til kommunalvalget.

I hvert fald ikke Enhedslisten, der sammen med Alternativet og De Radikale gik uden om Socialdemokratiet og SF og indgik forlig med de borgerlige partier.

»Vi ville gerne have indgået en aftale, hvor vi kunne have nedlagt en lang række parkeringspladser. Det kunne ikke lade sig gøre uanset hvad under disse forhandlinger. Vi stod ret alene med ønsket om at få dem nedlagt,« siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod, der er »stærkt utilfreds« med det endelige resultat, når det gælder parkeringspladserne.

Socialdemokratiet og SF var ikke med, da en lang række partier i Københavns Borgerrepræsentation fredag holdt et mindre pressemøde på Københavns Rådhus om budgetaftalen for 2023. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Både hos Venstre, Nye Borgerlige og De Konservative glæder de sig over den nye aftale, som de kalder en »blå sejr«.

»Der bliver ikke nedlagt nogen parkeringspladser i 2023,« siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).

Læs historien her.

Efter Putins trusler lægger EU-landene arm

Videre til Jyllands-Posten, hvor vi kan læse, at der er splittelse mellem de 27 EU-lande – for hvordan skal borgerne beskyttes mod de stigende priser på el og varme? Og hvordan skal man håndtere Rusland, som har skåret kraftigt ned på gasforsyningen?

Uenigheden var tydelig ved et ekstraordinært møde fredag i Bruxelles mellem EUs energiministre. Flere lande er imod et nyt forslag fra EU-Kommissionen om at lægge et prisloft over russisk gas for at ramme Ruslands indtjening og sænke prisen på gas i EU.

Flere er bekymrede, fordi Ruslands præsident, Vladimir Putin, som allerede har lukket for Nord Stream 1-gasledningen til Tyskland, har truet med at lukke for al gas til EU, hvis prisloftet bliver en realitet.

Danmark bakker op om et prisloft over russisk gas - men der skal være enighed om det i EU, understreger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Omvendt pressede de tre baltiske lande på. Putins trussel er »ren afpresning«, sagde den estiske økonomiminister, Riina Sikkut.

Danmark støtter også et prisloft for at ramme Rusland – men der skal være enighed om det, understregede klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) efter mødet:

»Det er meget vigtigt, at vi står sammen skulder ved skulder, og at vi ikke på nogen måder kommer i en situation, hvor der opstår splittelse.«

Læs historien her hos Jyllands-Posten.

Populært børnespil udnyttes af kæmpestort antal hackere

Vi iler videre til DR, der bringer historien om et computerspil, som siden 2011 har hittet blandt især børn og unge.

Problemet er, at spillet i stor stil udnyttes af hackere.

En ny sikkerhedsrapport fra it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky viser nemlig, at Minecraft udgør hele 25 procent af de virusser, hackere forsøger at få brugere til at downloade.

Hackerne laver falske udgaver af spillet, som i virkeligheden fylder din computer med virus – og i god tro downloader børn dem så.

Minecraft, som er et af de allermest populære spil blandt danske børn og unge, har et gevaldigt hackerproblem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Georg Wendt/AP/Ritzau Scanpix (arkiv).

I sidste ende kan barnet ende med at trække virus med ind på forældrenes arbejdsplads, forklarer it-sikkerhedsekspert i Vibre Security Torben Clemmensen:

»Du åbner din egen verden op, når I sidder på samme netværk, børnene spiller, og du sidder og arbejder på samme hjemmenetværk. Så har du skabt en automatisk dør ind i virksomheden.«

Historien får du hos DR.

Analyse: Presset på Pape er vokset enormt

I går måtte Søren Pape Poulsen (K) undskylde en ferierejse med indlagt præsidentbesøg og flere usandheder omkring sin mand. Samtidig mener Venstre, at De Konservatives økonomiske plan er urealistisk.

På få uger er den konservative formand blevet socialdemokratisk hovedmodstander med alt, hvad det indebærer. Når han lørdag går på talerstolen ved det konservative landsråd i Tivoli Congress Center i København, er det med et åg på skuldrene, men også for første gang som statsministerkandidat.

Hvis der var valg i dag, ville Pape Poulsen med en vis sandsynlighed blive Danmarks næste statsminister, skriver Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, i en analyse.

Hvis der var valg nu, ville Søren Pape Poulsen (K) blive statsminister, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

Både fordi der er et spinket blåt flertal i målingerne, fordi De Konservative er større end Venstre, og fordi der er en pæn sandsynlighed for, at et flertal af blå mandater i et nyvalgt folketing i givet fald vil pege på ham.

Og, må Pape Poulsen sande: Det er et stormfuldt sted at stå.

Læs hele analysen her.

Det sker i dag

I dag og i morgen gennemføres fejringen af dronning Margrethes 50-års regentjubilæum. Det sker i en noget mere afdæmpet form efter den britiske dronning Elizabeths død. Dronning Margrethes fejring på Københavns Rådhus med dertilhørende balkonscene er aflyst. Det samme er karetturen. Til gengæld finder den planlagte kongelige gallaforestilling på Det Kongelige Teater stadig sted.

I Storbritannien udråbes den nye konge, kong Charles 3., officielt. Hans søn, William, som nu er kronprins, deltager også i ceremonien.

I Norges hovedstad, Oslo, er der regnbueoptog og solidaritetsmarkering. Årets Pride-parade skulle have fundet sted 25. juni, men blev aflyst af sikkerhedsmæssige årsager, da en mand natten inden skød og dræbte to personer uden for London Pub, der er en bar primært for homoseksuelle.

Før det svenske Riksdags-valg i morgen, mødes landets to statsministerkandidater, Socialdemokraternas Magdalena Andersson og Moderaternas Ulf Kristersson, til debat på TV 4.

De Konservative holder denne weekend landsråd i Tivoli Congress Center.