Pollenrekord tyder på hård sæson for allergikere

Få et par tips til at klare pollensæsonen - den kan nemlig blive slem i år.

ARKIVFOTO: Pollentallet for græs er rekordhøjt i år (Foto: Maria Hedegaard/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Røde øjne, en næse, der løber, og en træt krop. De symptomer døjer mange danskere med i disse dage, hvor de ellers burde være ude og nyde det gode vejr.

Med det gode vejr kommer nemlig også rigtig meget græs-pollen, og sæsonen i år har været ekstraordinær slem, forklarer kommunikationschef i Astma- og Allergi Danmark.

»Vejret har været mildt, og der har været lidt regn og en masse sol, og det er næsten så gode betingelser, som der overhovedet kan blive for pollen,« siger Lise Nørgaard, kommunikationschef i Astma- og Allergi Danmark.

Tallene taler da også deres tydelige sprog. Søndag var en rekorddag i forhold til niveauet af græspollen. For første gang nogensinde i Danmark lå pollentallet på 325 pollen per kubikmeter luft per døgn, som blev målt i København søndag.

Den hidtidige rekord lå på 320, og alt, der bliver målt over pollental 50, betegnes som et højt niveau af græspollen for at sætte tallene lidt i perspektiv.

Ifølge Lise Nørgaard skal de mange allergi-ramte danskere også skal finde deres allergipiller og næsespray frem mandag.

»Man kan godt forestille sig, at niveauet bliver lige så højt mandag, da vejret fortsat er rigtig godt. Normalt topper græspollen omkring Sankt Hans (24. juni, red), men jeg kan godt forestille mig, det topper tidligere i år,« siger hun.
 

Lise Nørgaard forklarer, at det er praktisk talt umuligt at undgå græspollen, da vi har så meget græs i Danmark. Men der er stadig noget at gøre, hvis man er ramt af allergien i disse dage.

»Det gode råd er at forsøge at blive inden døre, og man kan sørge for at gå i bad og få skyllet pollen ud af håret og af kroppen. Men man kan også skifte tøj i løbet af dagen, så der ikke sidder pollen i det tøj, man har på, og man kan tage solbriller på, så man ikke får pollen i øjnene. Det kan faktisk betyde noget for ens symptomer, at man ikke får pollen op til øjnene,« forklarer hun.