Pollen-eksplosion: Nu får ikke-allergikerne også problemer

Også folk uden allergi kan blive generet af de mange birkepollen, der lige nu er i luften.

Nys, kløen i næsen og vand i øjnene har plaget mange pollenallergikere i løbet af påsken, og det er ikke så underligt. Mandagens birkepollental er nemlig med sine 4696 det højeste tal, der nogensinde er målt i Danmark, og det er noget allergikerne kan mærke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arno Burgi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsen løber. Øjnene svier og løber i vand, og du har svært ved at trække vejret.

Er du er én af den en million danskere, der lider af pollenallergi, kan du sandsynligvis nikke genkendende til ovenstående symptomerne. For dig og mange andre er foråret ikke bare dejlige dage med nyt spirende liv, lysegrønne træer og nyslåede græsplæner. Når blomsterne springer ud, bryder din høfeber også nu i fuldt flor. 

Mandag nåede koncentrationen af birkepollen i luften op på det højeste niveau, der nogensinde er målt i Danmark.

DMIs pollenfanger på Lyngbyvej i København målte en koncentration i luften på hele 4.696 birkepollen pr. kubikmeter luft.

Så mange birkepollen er der aldrig tidligere målt herhjemme.

Det gør ikke bare livet surt for de mange med høfeber, som i de dage, de har det værst, har en livskvalitet som en diabetiker eller hjertepatient.

Også mange mennesker, som aldrig har lidt af allergi, kan reagere på de mange pollen og opleve høfeber-lignende symptomer.

- Ikke allergikere kan muligvis blive irriterede i deres slimhinder, fordi der er meget støv i luften. På samme måde, som hvis vi kommer op på et loft, hvor der er meget støvet, så kan vi begynde at nyse. Pollen er jo blomsterstøv, og det kan betyder, at vi kommer til at nyse, men det er ikke et allerginys. Det er et irritationsnys.

Det siger rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth og tilføjer:

- Nogle kan udvikle allergi for første gang, men for mange vil der nok være tale om en irritation. Den høje koncentration kan gøre to ting: Den kan udløse allergi for første gang hos nogle, og den kan give andre irritationer.

Så er det bare fordi at ens slimhinder møder noget, som kilder i næsen. Så kan du godt opleve, at der er så meget støv i luften, at du bliver irriteret og siger atju!

Selv om der hos mange af os ikke vil være tale om 'rigtig' allergi, kan symptomerne sagtens være stort set de samme, som dem folk med høfeber oplever.

- Det er symptomer, som minder rigtig meget om allergi. Det kan være på grund af pollen, og hvis det er noget, der fortsætter, så kan det være, at du er debuteret med allergi, siger Betina Hjorth.

Hvis du mærker ubehag, opfordrer hun til, at du vasker øjnene i saltvand og prøver at mindske de ting, der giver dig gener. Går indenfor for eksempel. Hvis symptomerne bliver ved og gentager sig, råder hun til, at du søger læge for at få afklaret, om det rent faktisk er allergi, der er tale om.

I det hele taget bliver der flere og flere danskere, der lider af allergi. Astma-Allergi Danmark frygter, at op mod 100.000 ekstra kan få allergi. Klimaet, miljøet og en række invasive arter får skylden, men heldigvis bliver behandlingsmulighederne også hele tiden bedre.