Politisk vold er blusset op

Et slagsmål mellem højreradikale og antiracister i weekenden vækker bekymring for en ny bølge af politisk vold i Århus. PET er begyndt at registrere den politiske vold herhjemme.

Politiet har oprettet en særlig Task Force til at bekæmpe den politiske vold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergman
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Århus er endnu en gang blevet centrum for politisk motiveret vold. Et problem, som har plaget byen gennem det seneste år, og som myndighederne bør overvåge nøje for at undgå eskaleringer, lyder advarslen.

Natten til søndag tørnede medlemmer af de højreradikale bevægelser Vederfølner og White Pride sammen med personer fra den antiracistiske bevægelse.

Det skete under et tilsyneladende tilfældigt møde i en 7-Eleven forretning i det indre Århus. Ifølge vidner hev de to grupper på hver 10-15 personer varer ned fra hylderne og kastede det mod hinanden. Ruder blev knust, syv personer anholdt, og to måtte på skadestuen, hvor den ene fik syet et flækket øjenbryn og den anden en fire cm lang flænge i nakken, som var forårsaget af en flyvende, fyldt øldåse.

»Der var rigtig meget ballade. Det trak ud en times tid,« konstaterer vagtchef Brian Voss Olsen fra Østjyllands Politi.

De syv anholdte er nu løsladt, men søndag meldte et medlem af Vederfølner-gruppen og en bekendt, som også havde deltaget i nattens slagsmål, to personer fra antiracistmiljøet til politiet for vold. Ifølge Vederfølners landsformand, Lars Larsen, er de to fra miljøet omkring grupperne Antiracistisk Netværk Århus og Antifa.

»Gudskelov har vi kunnet identificere to af bøllerne. Det er politiet ikke særlig ofte i stand til. Det vil være godt, hvis der begynder at rulle hoveder, så der bliver slået ned på den politiske vold. Det gælder ikke blot på venstrefløjen, men også den ekstreme højrefløj,« siger Lars Larsen.

Ikke-voldelige
Talsperson Agnes Holst fra Antiracistisk Netværk Århus afviser, at medlemmer af netværket deltog i slagsmålet: »Vi er et hundrede procent ikke-voldelige. Det er afskyeligt og uacceptabelt, hvad der er sket, og jeg håber, at politiet slår hårdt ned på voldsmændene, hvem de så end er,« siger hun.

Gennem det seneste år har de ekstremistiske grupper i byen bekriget hinanden i en grad, som bekymrer myndighederne. Flere personer er blevet overfaldet, Enhedslistens kontor er blevet raseret, og i et par tilfælde har højreekstremister angrebet tilfældige indvandrere på gaden.

Politiet har oprettet en særlig Task Force til at bekæmpe den politiske vold, og den målrettede indsats førte i 2008 til 43 sigtelser – 80 procent af dem mod personer fra det højreradikale miljø. Men også på landsplan er Politiets Efterretningstjeneste (PET) fra nytår som noget nyt begyndt at registrere voldsepisoder, som menes at have politiske motiver. Baggrunden er, at der på yderfløjene er »øget fokus på sådanne voldelige aktiviteter«, skriver PET i sin seneste årsberetning:

»Mens antallet af voldsepisoder fortsat er relativt få, er det PETs vurdering, at der er risiko for, at konfrontationerne kan eskalere. PET har i den forbindelse konstateret en øget aktivitet i højre- og venstreekstremistiske miljøer med henblik på at anskaffe våben som led i den gensidige voldsudøvelse.«

Ifølge sociolog Rene Karpantschof, der som forsker i politiske kulturer ved Københavns Universitet har fulgt de ekstremistiske miljøer tæt, er myndighedernes bekymring velbegrundet. Dels forsøger grupperne at undertrykke hinandens holdninger med vold, hvilket i sig selv er et demokratisk problem: »Dels opererer de i et konfliktfelt, som samfundsmæssigt set er meget betændt. Man kan forestille sig, at et racistisk mord under tilstande som under tegningekrisen kan få en symbolværdi, der måske endog kan føre til social uro. Så der er i høj grad tale om en farlig konflikt,« fastslår Rene Karpantschof.