Politisk utilfredshed med den forsinkede screening

Politikerne på Christiansborg langer ud efter Danske Regioner. Sagen bliver nu lagt på sundhedsministerens bord.

»Forstemmende« og »dyb forundring«.

Hos politikere på Christiansborg er der stærk utilfredshed med, at det trækker ud med at få indført et landsdækkende tilbud om screening for brystkræft for kvinder mellem 50 og 69 år.

»Det er forstemmende, at Danske Regioner endnu engang viser sig ude af stand til at holde en aftale på kræftområdet. Men først og fremmest er det urimeligt over for de mange kvinder, der bliver ramt,« siger de Konservatives sundhedsordfører, Helle Sjelle.

»Brystkræft er en af de værste og mest udbredte kvindesygdomme i Danmark. Hver tiende kvinde vil i løbet af livet få konstateret denne sygdom. Men en landsdækkende screening og en tidligere indsats vil kunne redde mange kvinder fra at dø af brystkræft,« siger Helle Sjelle.

Både Region Hovedstaden og Region Midtjylland fremhæver, at der i alvorlig grad mangler personale både til at gennemføre selve screeningen og til at udføre det stigende antal operationer, undersøgelser og behandlinger, som vil blive resultatet.

»Jeg er dybt forundret og står tilbage med en følelse af, at regionerne ikke betragter den her sygdom som yderst alvorlig. Man har jo vidst, at der blev brug for ekstra radiografer og sygeplejersker,« siger formanden for Folketingets sundhedsudvalg Birthe Skaarup (DF) ifølge Ritzau.

Hun bebuder, at hun nu vil tage sagen op med sundhedsministeren.