Politisk splid om »fuld genåbning« af Superligaen: »Ministeren har afbrudt forhandlingerne«

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid stadig er præget af den vedholdende coronavirus i ind- og udland.

 
Bitten Jensen kæmper udsatte borgeres kamp mod beskæftigelsessystemet. Nu skal hun selv i retten. Frederiksberg Kommune har anklaget hende for at lække personfølsomme oplysninger. Video: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til årets uigenkaldeligt sidste junidag. En dag, hvor du kunne være vågnet med ru stemme og »ondt i håret« efter en festlig ottendedelsfinale i Parken.

Men coronavirussen har som bekendt sat en stopper for EM i herrefodbold i år. Om det så er et personligt tab eller gevinst, skal være helt op til dig at vurdere.

Herhjemme ligger andelen af borgere, der bliver smittet med covid-19 dog fortsat på et stabilt, lavt niveau, men det er desværre ikke den udvikling, man ser alle steder i verden.

Dagens coronatal

Antal bekræftede smittede i Danmark: 12.751
Indlagte i alt: 35
Indlagte på intensiv: 9
Heraf i respirator: 4
Antal døde i alt: 605
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 10.278.456
Antal døde på verdensplan: 504.936

Du kan læse mere om udviklingen i Danmark her og på verdensplan her.

Efter sløjeste målinger i 20 år: »De borgerlige partier historisk langt fra at komme i Statsministeriet«

Hos Berlingske har Christiansborg-journalisterne haft tættekam og tålmodighed fremme og gransket mere end 200 Kantar Gallup-målinger fra 2001 og frem til i dag. Og konklusionen er klar. På intet tidspunkt har de borgerlige partier på Christiansborg stået svagere end under coronakrisen.

De to dårligste meningsmålinger for blå blok i de seneste knap to årtier er således fra april og juni i år. Begge gange fik Folketingets fem blå partier – Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige – en samlet opbakning på 42,4 procent.

Den seneste Gallup-måling er fra 11. juni, og da Berlingske Barometer samme dato foretog sin faste, vægtede gennemsnitsberegning af mange af de meningsmålinger, der gennemføres af forskellige analyseinstitutter, var opbakningen endnu lavere: 39,7 procent.

»Med de målinger, der er nu, er de borgerlige partier historisk langt fra at komme i Statsministeriet,« siger valgforsker og statskundskabsprofessor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet

Politisk kommentator Søs Marie Serup vurderer, at blå blok er i færd med at tabe en værdikamp, mens flere blå partiledere efterlyser et fælles borgerligt projekt.

Læs mere her.

Langt flere patienter skal tjekkes af lægen via video

Vi springer til Jyllands-Posten, der bringer historien om, patienter 71.508 gange har mødt deres læge via et videolink, siden coronapandemien i marts lukkede Danmark ned. 2.700 digitale psykologsamtaler er gennemført i samme periode. 2,6 mio. gange alene i maj har danskerne tjekket laboratoriesvar på Sundhed.dk og via app.

Og nu skal danskerne vænne sig til, at sygehusbehandling, kontroller, genoptræning, lægebesøg og psykiatersamtaler fortsat i høj grad kommer til at foregå hjemme i stuen frem for på sygehuset eller hos egen læge – også efter coronatiden.

Danske Regioner vil med en ny digitaliseringsstrategi grundlæggende ændre vores måde at have kontakt til sundhedsvæsenet på, og fremover skal videokonsultationer, telemedicin og hjemmekontroller være reglen frem for undtagelsen, lyder det.

Læs mere her.

Først om et år kan Frederiksberg overholde loven: »Familieafdeling bør sættes under administration«

Oprydningen i Frederiksberg Kommunes skandaleramte familieafdeling er i gang, men det går langsomt, og der er ifølge en status fra Revisionsfirmaet BDO et helt år til, at kommunen kan garantere, at man sagsbehandler efter loven, kan Berlingske i dag fortælle.

Sidste efterår besluttede Frederiksberg Kommune at fyre børne- og ungedirektør Inger Andersen, og så væltede skeletterne ud af skabet: Forvaltningen i kommunens familieafdeling brød systematisk fire forskellige lovgivninger, og der var fejl eller manglede dokumentation i stort set samtlige sager.

Den første stikprøvekontrol af et område – skoledagbehandlinger – viser samtidig, at blot 19 ud af 82 gennemgåede sager var lovmedholdige. Altså lige under hver fjerde. Og det mere alvorlige område – anbringelser af børn uden for hjemmet – er ikke blevet gennemgået endnu.

Det får professor i socialret ved Københavns Universitet Kirsten Ketscher til at foreslå, at området skal overtages af Ankestyrelsen.

Læs mere her.

Politisk splid om »fuld genåbning« af Superligaen

Et politisk flertal bestående af de borgerlige partier og de Radikale kræver fuld genåbning af landet bedste fodboldrække for herrer, Superligaen, til efteråret, men kulturminister Joy Mogensen (S) siger nej. Det kan DR fortælle i kølvandet af politiske forhandlinger om emnet, som mandag brød sammen.

»Ministeren har afbrudt forhandlingerne, fordi hun ikke har ønsket at efterkomme et ønske fra flertallet om at skabe frihed og tillid til klubberne,« sagde de Radikales idrætsordfører, Jens Rohde, i den forbindelse til DR Nyheder.

Det er angiveligt antallet af tilskuere på tribunerne, der hælder grus i forhandlingsmaskineriet. Her ønsker et politisk flertal, at der fra efteråret bliver fuld adgang for tilskuerne til de danske fodboldstadioner.

Men ifølge DR vil kulturminister Joy Mogensen og Socialdemokratiet dels ikke lade det være op til klubberne i Superligaen at bestemme, hvor mange tilskuere der må lukkes ind, dels ikke lade klubberne forhandle om genåbning efter 1. september, fordi det er et anliggende for partilederne.

Læs mere her.

Nattefester på Islands Brygge generer både borgere og borgmester

Fester med larm til langt ud på natten, muskelbiler og bjerge af skrald på Islands Brygge vækker harme blandt flere borgere i København. Det er en grænseløs 24-timers fest, man aldrig ville tillade hjemme i sin egen have, og unge mennesker har på den måde stjålet havnefronten fra de lokale, mener en beboer på Bryggen, som Berlingske har talt med.

Men også blandt de ledende politikere på Københavns Rådhus vil man nu gerne have skruet ned for musikken og sat en stopper for festlighederne om natten, kan Berlingske nu berette.

En af dem er overborgmester Frank Jensen (S), der på Facebook fortæller, at han selv er blevet vækket om natten på grund af fest på bryggen.

»Ingen skal finde sig i, at de ikke kan sove i deres bolig om natten. Jeg er også selv vågnet om natten de seneste uger på grund af støj. Det bliver jeg også vred over. I skal melde nattestøj!« skriver han.

De Konservative på Københavns Rådhus vil oprette kommunale ordenskorps, der kan holde styr på støjniveauer og gemytter i nattelivet.

Læs mere her.

Dagens tal

74,5 procent. Så stor en andel af danskerne svarer i en måling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter, at de er uenige eller meget uenige i, at danske moskeer skal have lov at udsende bønnekald over højttalere. Voxmeter har gennemført 1.005 interviews i perioden fra 24. juni til den 29. juni. Læs mere her.

Det sker i dag

  • Hovedstadens Letbanes kontrol- og vedligeholdelsescenter i Glostrup indvies ved et rejsegilde i dag. Blandt andet vil John Engelhardt (V), der er borgmester i Glostrup Kommune, tale ved rejsegildet.
  • Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er kaldt i samråd for at svare på, hvad regeringen agter at gøre for at sikre at sagsbehandlingen af indfødsretssager bliver hurtigere og mere effektiv.
  • Det nye Zoolab i Zoologisk Have København åbner. Her kan gæsterne lære om dyr via skærme, udstillede genstande, stop-motion-film de selv kan lave, skind og kranier. Første temadyr er kakerlakken, og gæsterne kan også blive klogere på bladskærermyrerne.