Politisk meningsmåling: Venstre holder niveauet trods formandskaos

Vælgeropbakningen til Venstre ligger stort set på niveau med valgresultatet. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Kantar Gallup for Berlingske.

(ARKIV) Lars Løkke Rasmussen. Venstre holder pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet på Kragerup Gods ved Ruds Vedby, fredag den 9. august 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Hvis man gik og troede, at uroen om Venstres formandskab for alvor får vælgerne til at flygte fra partiet, tager man fejl.

I hvert fald viser en ny meningsmåling, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske, at Venstre i dag står til at få stort set samme vælgeropbakning som ved folketingsvalget den 5. juni.

I målingen står Venstre til at få 22,4 procent af stemmerne. Til sammenligning fik partiet 23,4 procent ved valget. Den statistiske usikkerhed ligger på cirka to procent. Da forskellen er mindre end usikkerheden, kan vi ikke konkludere, at partiets vælgeropbakning er lavere i dag end ved valget.

Det er altså ikke udelukket, at der er sket et frafald af vælgerne, men det er ikke stort nok til, at vi med tilstrækkelig stor sandsynlighed kan konkludere, at det er sket.

Tidligere på ugen konkluderede en Ritzau-nyhed på baggrund af en måling fra Voxmeter, at opbakningen til Venstre var faldet i forhold til en måned tidligere, og at faldet kunne skyldes uroen i partiet.

For at forstå, hvorfor man kan nå til forskellige resultater, kræver det lidt baggrund for, hvordan meningsmålinger kan ses brugt i medierne:

  1. Den statistiske usikkerhed ignoreres
  2. Ved sammenligning af to målinger tages højde for den usikkerheden, men kun på den ene måling
  3. Ved sammenligning af to målinger tages højde for, at begge målinger har måleusikkerhed

I Ritzau-nyheden har man indregnet en usikkerhed på 2,5 procentpoint, men det er kun usikkerheden ved den ene måling. Hvad hvis nu den første måling var upræcis? Tager man højde for usikkerheden på begge målinger, så kan vi ikke længere konkludere, at der er sket et fald i opbakningen til Venstre.

Ser vi på de andre partier, så der er ét parti, der stikker ud. Det er de Konservative, som går frem. Ved valget fik partiet 6,6 procent, mens vælgeropbakningen ifølge den nye Gallup-måling står til 8,4 procent af stemmerne.

De 11 andre partier er i samme situation som Venstre. De går hverken frem eller tilbage. Det gælder eksempelvis Socialdemokratiet, som står til 25,5 procent af stemmerne ifølge den nye meningsmåling. Ved valget fik partiet en vælgeropbakning på 25,9 procent.