Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Vi er nødt til at have fri og uafhængig forskning på landets universiteter.
Således lyder reaktionen fra flere politikere på Christiansborg, efter at sagsakter har vist, hvor stort et pres forskere fra Aarhus Universitet arbejdede under, da de på få dage gik fra at støtte en kritisk rapport om landbrugspakken til at angribe samme rapport. Søndag oprullede Berlingske, hvordan risikoen for at tabe millionstore kontrakter med staten tilsyneladende spillede en væsentlig rolle på Aarhus Universitet i november 2017. Sagens dokumenter viser også, at der i netop de dage, da forskernes var på zigzagkurs, foregik en tæt korrespondance mellem Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet om sagen.
Universitetets rektor og ministeriets departementschef var personligt involverede. Og ifølge mails var en kontorchef tydelig om, at det ville være en stor hjælp, hvis universitetets modangreb kunne blive færdigt i en fart, så miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kunne få det med i samråd.
Alene i 2017 modtog Aarhus Universitet 394 millioner kroner for at hjælpe staten med såkaldt forskningsbaseret myndighedsbetjening, men i sommer besluttede Esben Lunde Larsen at sætte myndighedsbetjeningen i udbud.
S: Ingen skal føle sig presset af Venstre
»Fundamentet under den forskningsbaserede myndighedsbetjening er jo, at vi skal kunne stole hundrede procent på den viden, som bliver lagt foran os,« siger fødevare- og landbrugsordfører Simon Kollerup (S).
»Så meget desto vigtigere er det, at ingen forsker, ingen dekan, intet universitet på nogen måde føler sig presset af Venstre til at gå på kompromis med fagligheden i en konkret sag. Når jeg ser hele det her forløb rullet op, så kan det se ud til, at Aarhus Universitet er blevet bibragt den opfattelse, at det ville gavne deres position i konkurrenceudsættelsen, hvis de dansede efter Esben Lunde Larsens pibe,« siger Simon Kollerup.
Den kritiske rapport om landbrugspakken, som udløste debat i november, er skrevet af forskeren Bjørn Molt Petersen og betalt af Danmarks Naturfredningsforening. Oprindeligt støttede stort set alle forskere på området analysens pointer. Men så blev forskerne ved Aarhus Universitet indkaldt til krisemøde hos fakultetsledelsen, og på blot to dage skrev forskerne en redegørelse som modangreb. På et samråd i Folketinget i november 2017 afviste Esben Lunde Larsen flere gange, at regeringens udbud af myndighedsopgaverne på nogen måde kunne have påvirket universitetets zigzagkurs. Ministeren blev på samrådet så vred på folketingsmedlem Ida Auken (R), fordi hun spurgte til regeringens klemme på universiteterne, at ministeren truede med, at det ville få et efterspil.
Her kan du se, hvordan miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen reagerede, da han på samråd i Folketinget i november blev spurgt til koblingen mellem Aarhus Universitets millionstore kontrakter med ministeriet og forskernes zigzagkurs, altså om regeringen har skabt en klemme på universiteterne. Nu viser dokumenter, at kontrakterne faktisk spillede en stor rolle for universitetets ledelse:
Af sagens dokumenter fremgår det, at fakultetets dekan direkte skrev til universitetets forskere, at »selvfølgelig er vores evne til at vinde konkurrenceudsætningen på spil – der er mange der gerne vil se os vingeskudt i den henseende.«
»Med alt det, der nu er lagt frem, synes jeg, at Ida Aukens forklaring om en klemme på Aarhus Universitet desværre virker ret sandsynlig. Derfor vil det være på sin plads med en undskyldning fra Esben Lunde Larsen til Ida Auken,« mener Simon Kollerup.
Den er formentlig ikke lige på trapperne. I dagens udgave af Berlingske gentager Esben Lunde Larsen, at det er et angreb på forskernes integritet:
»Det er helt uhyrligt, at en tidligere minister kan komme med den slags beskyldninger.«
Dansk Folkepartis fødevare- og landbrugsordfører, Lise Bech, understreger, at universitetet ikke bør koble evnen til at vinde konkurrenceudsættelsen med forskernes eventuelle kritik af landbrugspakken. Men hun ønsker ikke at gå ind i sagen.
»Jeg kan ikke forstå, hvorfor dekanen sender de mails. Jeg kan undre mig over hans ordvalg. Men det er Aarhus Universitet selv nødt til at svare på i første omgang,« siger Lise Bech.
EL: Sagen rejser et kæmpe spørgsmål
Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, mener, at sagens dokumenter viser et universitet, som vælger at lægge forskernes kritik ned for at bevare universitetets kontrakter med ministeriet.
»Det rejser et kæmpe spørgsmål ved sagligheden og fagligheden i forskernes efterfølgende kritik af Bjørn Molt Petersens analyse,« siger hun.
Maria Reumert Gjerding mener, at myndighedsbetjeningen aldrig skulle have været sendt i udbud.
»Jeg kan ikke se andre formål med det udbud, end at det skaber så stor usikkerhed på universiteterne, at de må rette ind efter ministeren. Det seneste forløb udstiller tydeligt, hvor ødelæggende udbuddet er for den frie forskning,« siger hun.
Kan din kritik ikke tolkes som et angreb på forskernes integritet?
»Jeg har stor respekt for forskerne ved Aarhus Universitet. Men dekanen henviser jo klokkeklart over for forskerne til, at det handler om konkurrenceudsættelsen og efterlader indtrykket af, at universitetets liv er på spil. Beløbene i kontrakterne med ministeriet er så store, at der er en risiko for, at det påvirker universiteterne. Og sagens dokumenter viser, at det ikke længere er en teoretisk bekymring. Det er faktisk sket,« siger Maria Reumert Gjerding.
Hun er enig i, at ministeren skylder Ida Auken en undskyldning for sin opførsel på seneste samråd.
»Men den skulle han allerede have givet dengang. Det er helt upassende, at ministeren sidder i samråd og truer et folketingsmedlem med, at hendes spørgsmål får alvorlige konsekvenser. Nu viser sagens dokumenter så også, at Ida Auken havde ret. Udbuddet har haft indflydelse på den måde, universitetets ledelse reagerede. Det bør vi have en saglig diskussion om,« siger Maria Reumert Gjerding.
Her kan du se det spørgsmål fra folketingsmedlem Ida Auken, som fik minister Esben Lunde Larsen til at true med et muligt efterspil:
Ida Auken bekymret for politisk uafhængig rådgivning
Tidligere miljøminister Ida Auken siger, at sagen er så vigtig, at de personlige diskussioner må vige.
»Min bekymring er helt grundlæggende, om vi får politisk uafhængig rådgivning,« siger hun.
Er du ikke i gang med at anfægte forskernes integritet?
»Nej, jeg forsvarer forskernes integritet. Bliver de først kaldt til krisemøde og må frygte at miste den bevilling, der holder deres forskningsmiljø i live, er det forskernes integritet, der er under voldsomt politisk pres,« siger Ida Auken.
Berlingske har spurgt Esben Lunde Larsen, hvad han mente, da han sagde på samrådet, at der ville komme et efterspil for Ida Auken. Ministeren har ikke svaret på spørgsmålet.
Miljø- og Fødevareministeriets pressetjeneste har dog sendt en mail, hvor man henviser til, at rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, i en tidligere pressemeddelelse har taget skarpt afstand fra beskyldninger om, at forskere skulle have lagt bånd på sig selv for ikke at rage uklar med regeringen. Ministeriet skriver desuden, at Aarhus Universitet tidligere har meddelt, at de står på mål for deres beregninger af landbrugspakken.
Pressetjenesten meddeler, at ministeren på den baggrund ikke ser grund til at foretage sig yderligere.
Læs mere:
Få et overblik over landbrugspakken her.
Læs hele gennemgangen af forløbet på Aarhus Universitet her.
Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.