Politisk flertal vil give dødsstød til omstridt regel kort inden genåbning: »Den giver ikke nogen mening«

Et politisk flertal vil nu afskaffe omstridt regel, der betyder, at flere spisesteder ikke vil åbne for siddende gæster i morgen.

Et politisk flertal presser erhvervsminister Simon Kollerup til at fjerne den såkaldte 30 minutters-regel, som betyder, at gæster skal booke bord mindst 30 minutter før, de kan spise på en restaurant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Et politisk flertal vil afskaffe kravet om, at gæster på indendørsserveringssteder skal booke bord minimum 30 minutter før, de ønsker at indtage en restauration.

Det er Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, De Radikale, Liberal Alliance, Alternativet og Nye Borgerlige, der ønsker at afskaffe den såkaldte 30-minutters-regel.

Det oplyser TV 2.

»Vores opfordring er ganske klar: Få nu den regel fjernet, for den giver ikke nogen mening,« siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack, ifølge TV 2.

Reglen er de seneste dage blevet mødt med skarp kritik, og ifølge flere brancheorganisationer medfører reglen, at en række restauranter ikke vil åbne for siddende gæster på den store genåbningsdag, onsdag, fordi de ikke har et system til at håndtere bestillingerne:

»Forholdsvis mange barer, værtshuse med mere har end ikke en hjemmeside, på motorvejsrestauranterne er folk kørt, inden der er gået en halv time, og på cafeer tager det mere tid med bookingregler og kontrol af indendørs coronapas, end det tager at drikke kaffen. Så der er rigtig mange, der ikke åbner for indendørs servering onsdag,« siger Freja Brandhøj, der er politisk chef i brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer (DRC), som samler 1.500 virksomheder fra hele landet, til Berlingske.

Reglen om forudgående bordbestilling blev indført fredag, hvor alle partier på nær Nye Borgerlige samtidig valgte at fremrykke genåbningen af restauranter og barer for indendørs gæster med 14 dage. Tidsgrænsen på 30 minutter blev dog ikke fastsat i aftalen, men efterfølgende af Erhvervsministeriet.

Reglen har mødt stor kritik og er blandt andet blevet kritiseret for at skabe endnu en udfordring for en branche, der i forvejen er hårdt ramt af coronakrisen.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har sammenlignet det med et vejbump, som sænker farten, og til DR har han udtalt, at han er villig til at »snakke om det«, hvis man kan nå samme effekt på en anden måde end reglen om de 30 minutter. Ministeren kommer dog ikke nærmere ind på, hvilke andre måder dette for eksempel kunne være.