Politisk flertal på Bornholm: Vi vil have dem på fuldtid

Siden 15. februar har de to F-16-kampfly været aktiveret 20 gange på grund af russerne.

I forbindelse med spændingerne og krigen mellem Rusland og Ukraine, er to F-16-kampfly blevet udstationeret på Bornholm i dagtimerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et halvt års tid har to F-16-kampfly været udstationeret fra Skrydstrup til Bornholm. Der har de for det meste været i dagtimerne, og de skulle gerne afskrække russerne ved dansk luftrum. Nu ønsker et politisk flertal på Bornholm, at flyene skal holde til med døgnbemanding på solskinsøen, skriver DR.

»Vi på Bornholm er lige pludselig de nærmeste i Danmark til den trussel ovre fra øst. Så det taler ind i, at Forsvaret forstærker deres tilstedeværelse på Bornholm,« siger borgmester Jacob Trøst (K), der bliver bakket op af Dansk Folkeparti på Bornholm.

Der er 350 kilometer fra Skrydstrup til Bornholm, men hvor meget og hvornår de to F-16-fly har fløjet frem og tilbage mellem Skrydstrup og Bornholm, vil Forsvaret af sikkerhedsmæssige årsager ikke oplyse. Flyene har, fra de kom 15. februar og frem til seneste opgørelse 8. august, været aktiveret 20 gange som følge af russisk aktivitet.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) vil ikke love mere tilstedeværelse af F-16-fly, som det ser ud lige nu.

»En mere fast placering på Bornholm vil betyde store investeringer. Det vil være noget, som er naturligt at drøfte i forbindelse med det kommende forsvarsforlig,« siger forsvarsminister Morten Bødskov.