Politisk blæst om højhuse i Rødovre

Det trækker op til et politisk stormvejr mod Rødovre Kommune og Arbejdernes Andels Boligforening (AAB) i sagen om de fejlkonstruerede højhuse i Rødovre, der nytårsdag blev evakueret på grund af faren for sammenstyrtning.

Selv om vinden har lagt sig, og flere hundrede evakuerede beboere fra de to sammenstyrtningstruede højhuse i Rødovre atter er hjemme igen, tager protesterne mod ejere og kommune til i styrke.

Socialminister Eva Kjer Hansen blandede sig i går i sagen og kritiserede kommunen for at trække sagen i unødigt langdrag:

»Jeg synes, der skal træffes en hurtig afgørelse. Det nytter jo ikke noget, at beboerne skal gå rundt og være bange for, at det bliver stormvejr. Jeg kan forstå, at kommunen nu er på vej med en egentlig plan. Det er vigtigt, for der skal findes en holdbar løsning.«

Socialministeren understreger, at beboerne, trods usikkerhed om hvordan nedrivningen og genhusningen skal finansieres, har krav på et hurtigt svar på, hvornår de kan forvente en løsning.

Samme krav kommer fra flere beboere samt Lejernes Landsorganisation (LLO). De kritiserer Rødovre Kommune og Arbejdernes Andels Boligforening (AAB), der ejer de to højhuse, for i over et år at have haft kendskab til, at de kunne styrte sammen i kraftig blæst uden at gøre andet end at forberede en evakueringsplan:

»Kommunen har det overordnede ansvar for, at sikkerheden er i orden. Man har brugt tiden på at lave en evakueringsplan i stedet for at bruge tiden på at få formaliteterne i plads i forhold til en genhusning, som man burde have gjort,« siger Jørgen D. Jensen, næstformand i LLO.

Byggeteknisk chef i AAB, Christian Høgsbro, kalder det »en fejl«, hvis visse beboere ikke ved indflytning var klar over højhusenes stand og risikoen for nedstyrtning ved ekstreme vindstyrker, men udlejningen af lejligheder i de stærkt kritiserede højhuse fortsætter:

»Vi har ikke stoppet tilflytningen, fordi vi i samarbejde med de relevante myndigheder har vurderet, at det stadig er muligt og sikkert at bebo boligerne - især efter vi har fået lavet evakueringsplanerne.«

De to højhuse, der ligger tæt på Rødovre Station, har været i fokus, siden det kom frem, at alvorlige problemer med betonkonstruktionen på nogle af etagerne gør dem særligt sårbare i hårdt blæsevejr.

Optimalt set burde beboerne genhuses, og højhusene gennemgribende renoveres eller helt rives ned, men det er en bekostelig affære, og mens politikere, ejere og myndigheder diskuterer genhusningsplaner og økonomi, lever omkring 800 mennesker i utryghed over, hvad der skal ske med deres hjem.

Rødovres borgmester Erik Nielsen, der nytårsdag valgte at skride til evakueringen af de 312 lejligheder, mener dog fortsat, at højhusene er sikre:

Er de to højhuse overhovedet egnet til beboelse, hvis de er ved at styrte sammen?

»Ja, de er egnet til beboelse. Der skal en vindstyrke på omkring 40 meter i sekundet til, før der bliver fare for sammenstyrtning, og det er usandsynligt. Men de kræver en renovering, og det bliver for dyrt. Omvendt kan vi ikke have en evakueringsplan for evigt, derfor har vi bedt AAB om at komme med et løsningsforslag inden udgangen af februar.«

Men hvis det er usandsynligt, at der kommer en vind, der kan få bygningerne til at falde sammen, hvorfor valgte du så alligevel at evakuere beboerne?

»Der er ingen garanti for, at huset kollapser ved så høj en vindhastighed. Men der er en risiko. Og det er jeg nødt til at forholde mig til. Vi valgte bare at reagere i god tid - hellere evakuere en gang for meget end en gang for lidt. Hvis jeg havde en tro på, at vi får 40 meter per sekund, ville jeg rive husene ned.«

AAB, ejerne af de to højhuse, arbejder i øjeblikket på en konkret genhusningsplan af de flere hundrede beboere. Der er endnu ingen dato for, hvornår den ligger klar.