Politisk bekymring over håndtering af Dash 8-sag

Socialdemokraterne vil have Statens Luftfartsvæsen til at forklare, hvorfor det har tilbageholdt oplysninger i sagen om et havareret SAS-fly i Københavns Lufthavn.

Foto: Claus Bech, Scanpix.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes trafikordfører Magnus Heunicke kalder det foruroligende, at Statens Luftfartsvæsen (SLV) har hemmeligholdt oplysninger om en mulig årsag til, at et Dash 8-fly fra SAS havarerede i Københavns Lufthavn i Kastrup i 2007.

Som afsløret i dag i Berlingske Tidende nåede eksperter i SLV frem til, at det var SAS-flymekanikeres sjusk med reparation af det pågældende fly, der var skyld i, at det havarerede.

Men SLVs ledelse valgte ikke at gå videre til SAS med beskyldningerne om sjusk, ligesom de heller ikke bliver omtalt i en redegørelse fra SLV om de i alt tre Dash 8-havarier, der ramte SAS i 2007.

Ud over Kastrup var der havarier i Aalborg og Vilnius.

- Det er foruroligende læsning. Det fremstår, som luftfartsvæsenet har holdt hånden over SAS, siger trafikordfører Magnus Heunicke (S).

Vil tage sagen op i Trafikudvalget
Han tilføjer, at han har svært ved at se, hvordan det harmonerer med daværende transportminister Jakob Axel Nielsens (K) melding til trafikordførerne i Folketinget om, at arbejdet med at opklare de tre havarier ville ske i fuld åbenhed.

- Det ser mildest talt ikke ud til at være sagen i det her tilfælde, konstaterer han.

Magnus Heunicke understreger dog, at det er nødvendigt at ”vente og se”, hvad en kommende rapport om havariet i Kastrup fra Havarikommissionen når frem til.

- Men jeg vil allerede nu tage det her op i Trafikudvalget og bede ministeren få en forklaring fra SLV, siger han.

Han tilføjer dog, at transportminister Lars Barfoed (K) allerede nu gerne må indskærpe over for SLVs ledelse, at offentligheden skal kunne have 100 procents tillid til flysikkerheden.

Der må på ingen måde herske usikkerhed om luftfarten, siger han.