Politimand: Flere skilte hjalp ikke på hurtige bilister

Flere hundrede bilister er utilfredse med deres fartbøder. Skiltning og udstyr var i orden, siger politimand.

Politi fartkontrol, fartbøde -
Politiet blitzede mere end 5000 bilister på Lyngby Omfartsvej i 14 målinger i maj og juni 2015. Flere hundrede bilister er utilfredse med deres bøde, som de vil have behandlet i retten. Arkivfoto. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Politiets udstyr kan ikke have målt bilister for hurtigt, og der var heller ikke mangelfuld skiltning på Lyngby Omfartsvej i sommeren 2015, hvor flere tusinde bilister modtog en fartbøde.

Det fortæller en mandlig politibetjent, der mandag vidner i Retten i Lyngby, hvor otte sager om fartbøder behandles. Han stod for målinger på strækningen i sommeren 2015.

- Skiltningen holder, siger politibetjenten.

Han forklarer, at han tjekkede, at skiltningen var i orden, både før og efter han foretog kontrollen.

På grund af vejarbejde var fartgrænsen sat ned fra 90 kilometer i timen til 50 kilometer i timen. Men bilisterne så ikke skiltet om en ny fartgrænse, har en af bilisterne forklaret.

I alt er omkring 170 bilister utilfredse med at have modtaget en bøde og vil have deres sager afprøvet i retten. I første omgang føres en række prøvesager.

I løbet af sommeren 2015 satte politiet flere skilte op på strækningen, forklarer politibetjenten. Men det fik ifølge betjenten ikke bilerne til at sætte farten ned.

- Uanset hvor mange skilte vi satte op, var der procentvist lige så mange, der kørte for stærkt, siger han.

Politibetjenten påpeger desuden, at der i forvejen tages hensyn til usikkerheder på fartmålinger, da grænsen skal være overskrevet med mindst ti procent og yderligere fire kilometer i timen.

Med en fartgrænse på 50 kilometer i timen betyder det, at bilerne først får en bøde, hvis de kører mindst 59 kilometer i timen.

Bilisternes forsvarer Poul Bach spørger i retten også ind til fejl på fotoudstyret, som politiet målte med den sommer.

- Vi har haft problemer. Der er mange gange, hvor folk har kørt alt for stærkt, hvor den ikke har taget dem.

- Men den har aldrig lavet fejlmålinger. Den stopper bare med at virke, og så tager den ikke billeder, siger politibetjenten.

Der afsiges dom i bødesagerne 9. februar.

/ritzau/