Politileder: »Vi får dem dømt, vi efterforsker«

Udenlandske kriminelle tynger betydeligt mere end tidligere i statistikkerne. Men det betyder ikke nødvendigvis, at problemet med tilrejsende forbrydere er blevet større, siger politichef.

Karl Erik Agerbo
Foto: Jeppe Michael Jensen. Karl Erik Agerbo - leder af »Task Force Indbrud«
Læs mere
Fold sammen

Det er rigtigt, at antallet af sigtelser mod tilrejsende personer er steget eksplosivt de senere år. Det samme gælder antallet af udenlandske statsborgere, som bliver dømt for kriminalitet i Danmark.

Faktisk er andelen af ikke-danske indsatte, som afsoner i danske fængsler, oppe på 4,6 procent, hvor tallet for knap 10 år siden var 1,8.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at udenlandske forbrydere valfarter til Danmark, mere end de tidligere har gjort.

»Det kan man ikke sige noget sikkert om,« bemærker Karl Erik Agerbo, leder af Task Force Indbrud, som er politiets særlige enhed til at bekæmpe organiseret indbrudskriminalitet.

»Det er afhængigt af, hvor man lægger det efterforskningsmæssige tryk. Vi får de personer dømt, vi efterforsker mod. Hvis vi lægger et et meget stort pres på de tilrejsende kriminelle, så vil vi få flere sigtelser der,« siger Karl Erik Agerbo og understreger, at han alene kan udtale sig om indbrudskriminaliteten.

»Hvis jeg skulle kigge henover de tre år, vi (Task Force Indbrud, red.) har eksisteret, så har vi forsøgt at lægge vortes indsats 50/50 på tilrejsende kriminelle og på de danske kriminelle. Det afspejler antallet af sigtelser også nogenlunde. Måske med lidt flere på de danske kriminelle,« siger Karl Erik Agerbo og tilføjer:

»Dermed er der intet belæg for at sige, at de tilrejsende begår hvert andet indbrud i Danmark. Det er en nødvendig pointe at tage med«.

Indbrudspolitichefen forklarer, at politiets valg af fokusområder beror på en faglig vurdering af, hvor behovet er størst. Men han er heller ikke i tvivl om, at politiet på samme tid er blevet bedre til at fange de udenlandske forbrydere.

»Der er ingen tvivl om, at det har  rykket på det efterforskningsmæssige, at vi har indledt gode samarbejder med en del østlande, og at vi har styrket indbrudsindsatsen gennem Europol,« siger Karl Erik Agerbo, som heller ikke afviser, at de tilrejsendes interesse for Danmark også er vokset.

»Jeg tror, at det i sidste ende vil være en kombination af, at der er kommet lidt flere tilrejsende kriminelle til Danmark, og at vi er blevet bedre til at opklare sagerne og måske netop de forbrydelserne, som de tilrejsende begår,« siger Karl Erik Agerbo.

»Men pointen er, at vi ikke kan sige med sikkerhed ud fra de her statistikker. For det handler altså om, hvor man sætter sig fokus,« siger han.