Politikreds varsler »røde uger« – og det rammer borgere i volds- og tyverisager

I Nordsjællands Politi skal politifolkene afspadsere 86.000 timer i løbet af tre uger henover efteråret. Det får konsekvenser for borgerne, lyder det.

Overarbejdet i det danske politi eskalerer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Borgere i Nordsjælland må forvente, at efterforskning af volds- og tyverisager kommer til at gå endnu langsommere til efteråret.

I Nordsjællands Politi har man således planlagt tre såkaldt »røde uger« til efteråret, hvor en lang række af kredsens politifolk for første gang nogensinde sendes på tvungen afspadsering i en så lang periode, skriver TV2 Lorry.

»Det betyder, at der vil blive lagt ekstra tryk på de sager, som i forvejen er udsat for lange sagsbehandlingstider,« siger Lars Jensen, formand for Nordsjællands Politiforening til TV2 Lorry:

»Borgerne kommer til at mærke det, hvis de har en forventning om at høre noget i for eksempel en voldssag og tyveri, for så vil der gå endnu længere tid end normalt, før der kommer enten en afklaring på sagen eller et opkald fra politiet,« siger han.

Samtidig understreger politiformanden, at de nordsjællandske borgere ikke vil mærke den lave bemanding, hvis de står i en situation med akut brug for hjælp.

»Der er tale om tre enkeltstående uger henover efteråret, hvor vi kører ned på et absolut minimum. Men det er ikke det akutte beredskab, der bliver berørt. Det er alt det bagom, såsom efterforskningen og anklagemyndigheden,« siger Lars Jensen, formand for Nordsjællands Politiforening til TV2 Lorry.

Presset politi

Det fremgår ikke, om der en særlig grund til, at nordsjællandske politifolk har oparbejdet så store mængder afspadsering.

Men det står klart, at overarbejdet i det samlede danske politikorps er steget. I denne uge kunne TV2 fortælle, at der alene i maj var samlet 786.000 overarbejdstimer i hele landet sammenlignet med 537.000 timer tilbage i januar. Det skyldes blandt andet ekstraopgaver som grænsekontrol, cyberkriminalitet og terrortruslen, lyder det.

Ifølge rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg er der en løsning på vej.

»Heldigvis har vi jo investeret meget i uddannelse de senere år. Vi har taget rigtig, rigtig mange ind på politiskolen i 2016, 2017, 2018 og også her i 2019, og de begynder jo at komme ud nu,« sagde rigspolitichefen til TV2 tirsdag.

I Nordsjællands Politi har betjententene sammenlagt 86.000 timer, som de skal afspadsere, men ifølge politiformand Lars Jensen er tallet ikke retvisende.

»Der er også de såkaldte aftalebanker, som også indeholder opsparet frihed. De ligger bare på andre konti. Men regnes de med, er der tale om 150.000 tilgodehavende timer,« siger Lars Jensen til TV 2 Lorry.

Det er i ugerne 38, 42 og 46, at Nordsjællands Politi drosler ned på et absolut minimum.