Politikoks giver ROJ TV første sejr

En alvorlig fejl af Københavns Politi er med til at sikre det kurdiske ROJ TV en sejr over anklagemyndigheden i første runde af den politisk sprængfarlige terrorsag. (Opdateret 13.00)

Kurdere demonstrerer på Rådhuspladsen i København mod politiets beslaglæggelse af penge hos ROJ-TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklagemyndigheden tabte tirsdag formiddag den første, formelle runde af den stort anlagte terrorsag mod det kurdiske ROJ TV.

Københavns Byret har netop i en kendelse annulleret politiets og Statsadvokaten for Københavns indefrysning af i alt 10 bankkonti, som tilhører ROJ TV og stationens danske moderselskab Mesopotamia Broadcast.

Anklager Jacob Buch Jepsen ankede omgående dommen til landsretten, og dermed er de mere end 300.000 kroner på ROJ TVs konti stadig indefrosset indtil landsrettens dom.

Sejren til ROJ TV skyldes ifølge byretten for det første et koks hos Københavns Politi. Politiet fik således ikke vejledt ROJ TVs ledelse korrekt om mulighederne for at klage, da tv-stationen den 31. august i år blev tiltalt for at overtræde terrorlovgivningen og fik spærret sine konti.

- En alvorlig formel fejl med manglende vejledning, sagde dommer Peter Mørk Thomsen i sin kendelse.

Det er langt fra første gang, at politiet får kritik for sin håndtering af den politisk sprængfarlige sag. Efterforskningen trak ud i mere end fem år, og som Berlingske Tidende har afsløret, hang det bl.a. sammen med, at politiledelsen lod sagen efterforske af blot en enkelt medarbejder, som endda samtidig skulle hjælpe til med at opklare drab og rockerkrig.

Berlingske Tidende har også fortalt, at politiet i mere end et år lå inde med dokumentation for forbindelser mellem topfolk i ROJ TV og den kurdiske terrorgruppe PKK uden tilsyneladende at gøre meget ved oplysningerne.

Men Københavns Byret lagde også andre forhold til grund for at ophæve beslaglæggelsen. Dels fandt retten ikke mistankegrundlaget mod ROJ TV tilstrækkelig godtgjort til at fortsætte beslaglæggelsen. Det skyldes, at anklager Jacob Buch Jepsen ikke i retten ville fremlægge direkte beviser for den egentlige hovedsag, der ville blive berammet til en gang næste år.

"Det betyder, at jeg med stor alvor vil overveje om anklagemyndigheden overhovedet kan løfte bevisbyrden i selve sagen," siger forsvarer Bjørn Elmquist.

Dels tog retten hensyn til ROJ TVs ytringsfrihed. Indefrysningen har fra anklagemyndighedens side været begrundet i formaliteter: Pengene var beslaglagt med henblik på at kunne dække, som det hedder, samfundets omkostninger til sagsbehandlingen, herunder forsvarerens salærer, samt en eventuel bøde for overtrædelse af terrorparagraffen i straffeloven.

- Men ytringsfriheden vægter tunger end det offentliges krav på sagsomkostninger, fastslog dommer Peter Mørk Thomsen.

Ifølge Bjørn Elmquist, er adgangen til pengene af afgørende betydning for tv-stationens videre drift. I retten sagde forsvareren, at der har været tale om en ”kafkask” beslaglæggelse, som reelt har haft til formål at få den kurdiske tv-station, som modtages af millioner af kurdere verden over, til at bukke under.

- Den befinder sig i et retligt zombieområde. Det kan køre en tid på kreditorers nåde og gode vilje, men det kan jo ikke blive ved og blive ved, sagde Bjørn Elmquist under sine afsluttende bemærkninger.

ROJ TV er tiltalt for at fremme det kurdiske PKKs virksomhed. PKK er optaget på EU’s terrorliste og er derfor at betragte som en terrorgruppe. Ifølge dansk straffelov er det forbudt at ”fremme” en terrorgruppes virksomhed, og det har ROJ TV gjort, lyder tiltalen, ved ensidig propaganda for PKK i sine udsendelser.

Hovedsagen - altså terrortiltalen - kommer tidligst for retten i sommeren 2011. Anklageren lægger op til mindst 25 retsmøder.

Næste kapitel i sagen bliver et såkaldt berammelsesmøde i byretten den 5. november. Her skal der sættes dato på hovedsagens begyndelse og forløb.