Politikerne i København stemte ja til hashforsøgsordning: »For os vejer det tungest, at staten kan få kontrol«

Når Socialdemokratiet vil gøre København til en forsøgsby med legalisering af cannabis, handler det ikke om frihed for borgerne, men om statens kontrol.

Politikerne Laura Rosenvinge (S) til venstre og Louise Thomsen (V) fra Borgerrepræsentationen. Borgerrepræsentationen stemte torsdag for deres forslag, der som mål har at legalisere hash i Københavns Kommune som forsøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal i Borgerrepræsentationen i København stemte torsdag ja til et forslag om en hashforsøgsordning.

Politikerne stemte for, at kommunens forvaltning skal strikke et forslag sammen, som regeringen skal tage stilling til.

Ideen er at gøre København til en forsøgsby for legalisering af cannabis.

Det har været forsøgt at få en legalisering igennem i årevis, men skiftende regeringer har sagt nej.

Nu har ideen så igen fået grønt lys. Tre partier stemte imod: Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Berlingske har talt med medlem af Borgerrepræsentationen Laura Rosenvinge (S), som sammen med Venstre og Enhedslisten stod bag forslaget.

Hvad giver dig troen på, at det denne gang skulle lykkes at få indført forsøget med at legalisere hash?

»Jeg tror, at grunden til, at jeg tror så meget på det, er, at jeg kan mærke, at overborgmesteren har et håb og en tro på det. Og så er der er en ny justitsminister på området,« siger Laura Rosenvinge.

Hun fremhæver desuden, at ideen i modsætning til tidligere har opbakning fra Venstre i Borgerrepræsentationen. Tidligere har partiet været imod.

Ikke for at skabe mere frihed til borgerne

Det styrker alt sammen troen på, at forsøgsordningen vil blive vedtaget, men Laura Rosenvinge betragter nu ikke sandsynligheden som stor. Hun kalder forsøget på at få regeringen overbevist og ordningen indført for et »long shot«.

»Vi har jo kæmpet for det i lang tid, så jeg håber da, at man snart vil lytte,« siger hun.

Er der sket noget nyt substantielt, eller er der nyt fremme, siden man senest bad regeringen om det samme, som gør, at den nye justitsminister efter din mening bør se med anderledes øjne på legalisering af hash?

»Ja, det synes jeg. Tyskland er begyndt at tale om at få det skrevet i deres lovgrundlag, og stadig flere lande begynder at lægge vægt på de positive erfaringer, som man har fra USA, Portugal og Holland, der viser, at det kan betale sig. Og man må jo lytte lidt til Danmarks nabolande,« siger Laura Rosenvinge.

I jeres forslag, som blev vedtaget, stod et argument for »mere frihed til den enkelte borger«, som Venstre vel har fået ind. Hvor meget betyder dette frihedsargument om, at man skal have lov til at ryge grønne planter, så længe det ikke går ud over andre, for Socialdemokratiet?

»Det er ikke det, der vejer tungest for os. For os vejer det tungest, at staten kan få kontrol med det misbrug, som mange børn og unge har. Så det er det omvendte argument,« siger Laura Rosenvinge.

Mener du, at det er godt, at folk kan få lov til at gøre, som de vil og altså også få lov til at ryge hash?

»Nej, det er ikke derfor, jeg går ind for det. Det er da fint, at folk kan få lov at ryge hash en gang i mellem. Det gør jeg også selv, men jeg synes, at det vil være fint, at politiet kan lade være med at spilde deres ressourcer, og at folk kan bruge det til sygdomsbehandling i fred. Men nej, årsagen er ikke, at jeg synes, at sådan nogle som mig skal have lov til at ryge så meget, som vi vil. Det er ikke derfor, at jeg synes, at det er god idé,« siger Laura Rosenvinge.