Politikere vil til bunds i køb af muslimsk skole: »Hvad er det her for noget?«

På Christiansborg er der bred opbakning - fra Venstre til Enhedslisten - om at komme til bunds i sagen om de islamiske pengemænd, der har købt sig ind på en statsstøttet friskole i København. Ministeriet har sat skolen under særligt tilsyn.

Berlingskes afdækning af salget af Nordvest Privatskoles bygninger til en islamisk pengemand fra Sverige sætter ifølge tilsynet med fri- og privatskolerne spørgsmålstegn ved skolens uafhængighed. Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, vil til bunds i sagen. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vækker bekymring i Folketinget, at muslimske pengemænd har købt sig ind på en statsstøttet privatskole i København.
Hos regeringspartiet Venstre vil den politiske ordfører have sagen undersøgt til bunds.

»Nu skal vi have undersøgt, hvad det her er for noget, hvem der er inde at betale penge her, og hvilken form for indflydelse de har på skolen, for det er klart, at det her rejser nogle bekymringsflag,« siger Jakob Ellemann-Jensen:

»Vi har en forpligtelse til at sikre, at vores friskoler bliver drevet efter det, som er hensigten med dem. Ellers skal de ikke drives i Danmark.«

Berlingske kunne i går afdække, hvordan personer med tilknytning til en svensk forening og en verdensomspændende muslimsk organisation har købt Nordvest Privatskoles bygninger.

Både køberen og skolens leder bedyrer, at hverken køberen eller den muslimske organisation, som bl.a. driver en koranskole i Malmø, har indflydelse på skolen.

Men den påstand køber folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) ikke.

»Når der følger penge med fra sådan en organisation, som det ser ud til her, så er der en agenda med det. Derfor tror jeg heller ikke på den forklaring, han kommer med,« siger socialdemokraten, der tidligere i foråret udtrykte kritik af de stigende elevtal i landets muslimske friskoler.

»Det mest triste ved historien om de muslimske friskoler er, som jeg ser det, at der er så mange anden- og tredjegenerationsindvandrere, som har et ønske om, at deres børn kun skal gå i skole med andre muslimske børn,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Under skærpet økonomisk tilsyn

Politikere fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten og de Radikale vil ligeledes have undersøgt, om en udenlandsk islamisk organisation i strid med loven øver indflydelse på skolen.

»Hvis den ikke er det, må ministeren jo bruge de muligheder, der er i friskoleloven, om at tilbageholde tilskuddet,«

siger Jakob Sølvhøj, undervisningsordfører for Enhedslisten.

Tilsynet med fri- og privatskolerne har i juni sat Nordvest Privatskole under skærpet økonomisk tilsyn og har på baggrund af oplysninger bragt frem i Berlingske ladet skolen indgå i et tematisk tilsyn for at undersøge, om skolen lever op til det såkaldte friheds- og folkestyrekrav i loven. Kravet skal sikre, at eleverne rustes til et liv i et demokratisk samfund med ligestilling mellem kønnene.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er gået ind i sagen.