Politikere vil stoppe afdragsfrie lån

Et flertal i Folketinget er klar til et opgør med afdragsfrie boliglån. S, SF og Enhedslisten vil have lånene helt væk fra nye boligejere, mens DF vil begrænse adgangen til lånene. Fogh advarer mod forslaget.

Flere partier kræver nu et forbud mod afdragsfrie lån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De afdragsfrie boliglån har sendt priserne på himmelflugt og skabt et usundt boligmarked, og derfor erklærer et politisk flertal sig nu for første gang parat til at sætte en stopper for lånene. Både Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten vil helt have forbudt lånetypen, mens Dansk Folkeparti vil tvinge boligejere til at afdrage i mindst fem år, inden der kan gives afdragsfrie lån.

»Vi må prøve at finde tilbage til den situation, vi havde før de afdragsfrie lån kom til. Dengang var der en sund økonomi på boligmarkedet, hvor der blev afdraget på gælden,« siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav, der ønsker at få nedsat et udvalg af eksperter, der kan komme med forslag til, hvordan man kan afskaffe de populære lån, uden at folk skal gå fra hus og hjem.

Han mener, at regeringen har skabt en »cowboy-økonomi« på boligmarkedet, som har presset priserne urimeligt i vejret, og som truer hele samfundsøkonomien.

Opfattelsen deles af professor Lennart Lynge Andersen og lektor Finn Østrup fra Copenhagen Business School, som også har slået til lyd for at afskaffe lånene, der siden 2004 har fristet boligkøbere med meget lave startydelser.

SFs finansordfører Ole Sohn og Enhedslistens Frank Aaen er klar til at drøfte, hvordan man stopper lånene. Det samme er regeringens støtteparti, siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF).

»Det var jo aldrig meningen, at man skulle sidde som førstegangskøber og være afhængig af afdragsfrihed. Vi blev lovet, at den situation ikke ville forekomme, men det er sket,« siger Thulesen Dahl, der foreslår en model, hvor der fremover skal betales afdrag i en periode, før man kan opnå afdragsfrihed.

På den måde vil han sikre, at kun folk, der faktisk kan betale afdrag, kan opnå afdragsfrihed. Men det er for sent at afskaffe lånene, mener han.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) advarer kraftigt mod overhovedet at sætte gang i debatten:

»Det er meget betænkeligt i den nuværende usikre situation på boligmarkedet at begynde at rumstere med den type planer, som risikerer at skabe endnu mere usikkerhed og uro på boligmarkedet og blandt boligejerne. Jeg advarer mod den type panikhandlinger,« siger han.