Politikere vil sætte australsk Hizb ut-Tahrir-talsmand på hadprædikantlisten

Efter at en australsk prædikant, der er kendt for at tale dunder mod jøder, for anden gang har besøgt en moské på Nørrebro, vil politikere forbyde manden adgang til Danmark.

Hizb ut-Tahrir-prædikanten Ismail al-Wahwah talte dunder mod jøder og Israel under en fredagsbøn i sit hjemland Australien i juli 2015. Hans prædiken blev oversat af Middle East Media Research Institute (MEMRI). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Listen over hadprædikanter, der ikke har lov til at rejse til Danmark, står til at blive ét navn længere at dømme efter meldinger fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF.

Ismail al-Wahwah er »en fin kandidat« til hadprædikantlisten, lyder det blandt andet fra Martin Henriksen (DF), efter at Berlingske har beskrevet, hvordan den fremtrædende Hizb ut-Tahrir-prædikant fra Australien i juli besøgte moskeen Masjid al-Faruq i Heimdalsgade i København og blandt andet tordnede mod den vestlige verden.

Her sagde prædikanten, som ifølge en ekspert tidligere har opfordret til jødehad, blandt andet, at den amerikanske præsident Donald Trump og de politiske ledere i London, Berlin, Paris og Moskva spreder en »epidemi«, der skal stoppes.

»De er en fare for mennesket; en fare for mennesket og en fare for naturen. Hvem vil stoppe dem? Hvem vil skære deres hænder af?,« spurgte han og svarede selv på spørgsmålet, at det vil islams unge.

Og det kvalificerer altså ifølge S, DF og SF Ismail al-Wahwah til en plads på listen. De første seks prædikanter blev sat på listen den 2. maj i år, og Udlændingestyrelsen tilføjede yderligere to navne den 15. juni.

Med listen i hænderne er det muligt for Udlændingestyrelsen at give religiøse forkyndere indrejseforbud i to år ad gangen, hvis det vurderes, at udlændingen udgør en trussel mod den offentlige orden, og der er en vis sandsynlighed for, at vedkommende vil rejse ind i Danmark.

»Den liste har vi i mine øjne kun for at sende et signal. Men når nu man har den, undrer det mig da, at sådan en mand her ikke er på den,« siger Jacob Mark fra SF, der ikke er med i den politiske aftale, listen er en del af.

»For mig at se opildner manden til vold mod det vestlige samfund. Så jeg vil mene, at det bør politianmeldes, og så må domstolene tage stilling til, om det er ulovligt. Vi vil ikke have personer ind i det her land, der prædiker den slags,« siger Jacob Mark.

Han understreger, at SF fortsat er imod ideen om en såkaldt hadprædikantliste på grund af bekymring for, at de pågældende prædikanter vil se det som et adelsmærke at stå på listen.

DFs udlændingeordfører Martin Henriksen affærdiger imidlertid kritikken om at gå ekstremisternes ærinde ved at udelukke navngivne prædikanter fra at komme til Danmark.

»De her mennesker hader os, og de hader os, uanset hvad vi gør. De hader os for det, vi repræsenterer, og det ændrer listen ikke på. Den gør hverken fra eller til,« siger Martin Henriksen.

Han vil forbyde flere såkaldte hadprædikanter indrejse i Danmark.

»Vi skal have flere navne på, og her er en fin kandidat. Vi vil bede Udlændingestyrelsen om at tage et kig på den pågældende med vores anbefaling til, at den her prædikant også kommer på listen,« siger Martin Henriksen, der omtaler Hizb ut-Tahrir som »en terrorbevægelse«.

I Socialdemokratiet understreger Trine Bramsen, at »prædikanter, der opildner til had mod bestemte befolkningsgrupper, hører ikke til her i landet«.

»Det er også derfor, vi har oprettet den liste, og det er min forventning, at ministeriet har tilføjet hans navn det øjeblik, de her oplysninger er kommet frem,« siger ordføreren, som imødekommer en kritik af listens reelle effekt.

»Han burde have stået på den her liste, især når han har været i landet før, og det tyder på, at vi bliver nødt til at have et mere finmasket system,« siger Trine Bramsen.

Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg (V) kalder det »forstemmende«, at muslimer bosat i Danmark gang på gang inviterer denne type hadprædikanter til landet. Men når det gælder effekten af den såkaldte hadprædikantliste, sender hun bolden videre til Udlændingestyrelsen.

»Det er Udlændingestyrelsen, der træffer afgørelse om, hvem der kommer på listen over hadprædikanter, og det sker uden politisk indblanding. Jeg kan derfor heller ikke gå nærmere ind i, hvorfor nogle personer er på listen, og hvorfor andre ikke er på, men jeg kan sige, at Udlændingestyrelsen også læser med i dagspressen og er opmærksomme på, om personer skal tilføjes på listen,« skriver Inger Støjberg i en skriftlig kommentar.

Udlændingestyrelsen ønsker ikke at udtale sig om konkrete personer. Men styrelsen oplyser, at fire ansatte løbende overvåger åbne kilder som hjemmesider, nyhedsmedier og sociale medier for at se, om der er religiøse forkyndere, som opfylder lovens betingelser for at komme på prædikantlisten.

»Det siger sig selv, at vi ikke kan overvåge hele internettet. Der vil være nogle, vi ikke opdager inden deres indrejse. Men de kan efterfølgende få indrejseforbud, hvis de opfylder betingelserne. Og alle er meget velkomne til at give os et tip om religiøse forkyndere, som de mener, vi skal sætte på listen. Arbejdet med at sætte personer sanktionslisten foregår løbende. Det er derfor ikke realistisk at tro, at vi kan få alle de relevante forkyndere på listen på én gang,« siger kontorchef Jakob Dam Glynstrup i en skriftlig kommentar.