Politikere vil overvåge elevers computere for at bremse snyd

Et bredt felt af politikere samt gymnasielærerne lægger op til at bruge overvågningsprogrammer i indsatsen mod elevers eksamenssnyd på landets gymnasier.

Det vakte opsigt, da undervisningsminister Merete Riisager (LA) lagde op til, at gymnasierne måtte gennemsøge elevernes private computere, hvis der var mistanke om eksamenssnyd. Nu foreslår et bredt politisk flertal i stedet at benytte overvågningsprogrammer på elevernes computere under eksamen. Arkivfoto fra Virum Gymnasium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et vagtsomt øje skal følge gymnasieelevernes mindste bevægelser på computerskærmen, når de er til skriftlig eksamen.

Både politikere og organisationer peger på overvågningsprogrammer til alle landets gymnasier som den bedste indsats mod elevers eksamenssnyd.

Programmerne, der installeres på computerne til eksamen og fjernes efterfølgende, kan afsløre, om eleven bevæger sig ind på forbudte hjemmesider eller kommunikerer med andre uden for eksamenslokalet, mens prøven står på.

»Vi skal hjælpe gymnasierne med løsninger, som ligner dem, man har på de videregående uddannelser. I dag er det meget få gymnasier, der arbejder med tekniske løsninger for at bekæmpe snyd. Indsatsen mod snyd kommer formentlig til at kræve nogle tekniske løsninger, som vi skal drøfte i regeringen og forligskredsen,« siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Hun understreger, at intet er afgjort endnu, men allerede nu tegner der sig politisk opbakning til, at gymnasierne kan benytte sig af overvågningsprogrammer.

Sidste år anbefalede konsulentfirmaet Devoteam i en rapport Undervisningsministeriet at indføre systemer som programmet Exam Monitor, der er udviklet på Syddansk Universitet og aktuelt anvendes under skriftlige eksaminer på flere universiteter og enkelte gymnasier.

Exam Monitor overvåger netforbindelser og tager løbende screenshots af elevernes skærme. På den måde kan man se, hvilke programmer de benytter under eksamen. Programmet registrerer undervejs aktivitet, der kan kategoriseres som mistænkelig – eksempelvis hvis den studerende har åbnet Facebook eller Dropbox.

På Christiansborg er der bred opbakning til brug af overvågning som en landsdækkende løsning til at afsløre elever, der snyder.

»Jeg synes helt klart, det er en vej, man kan gå. Det er en god idé at overvåge eleverne mere, når de er i eksamenslokalet, og tage screenshots af deres skærme, så man kan se, om de laver noget, de ikke må,« siger undervisningsordfører, Anni Matthiesen (V).

Flere partier har stillet spørgsmål til ministeren om, hvad det vil koste at benytte sig af et program som Exam Monitor.

»De penge skal vi som politikere være klar til at bruge. Men den drøftelse må vi tage, når vi har det fulde økonomiske overblik,« siger Anni Matthiesen.

Gymnasieordfører Marie Krarup (DF) er også parat til at overvåge eleverne mere.

»Det er en fin løsning,« siger hun og tilføjer:

»Men den allerbedste løsning ville være, hvis gymnasierne kan stille computere til rådighed til alle elever under eksamen, så man er sikker på, at de ikke kan gå på nettet. Det har jeg bedt ministeriet undersøge mulig­heden for.«

Balancen mellem overvågning og privatliv

I et udkast til en ny bekendtgørelse havde Merete Riisager lagt op til, at gymnasierne måtte gennemsøge elevernes computere efter eksamen, hvis der var mistanke om snyd.

Det mødte voldsom modstand, fordi undersøgelsen også ville omfatte elevernes private brug af deres computer – herunder søgehistorik samt konti på sociale medier. Kritikken førte i sidste uge til, at ministeren trak forslaget tilbage.

Et program som Exam Monitor sikrer elevernes privatliv langt bedre, mener SFs undervisningsordfører, Jacob Mark.

»Det her program er målrettet den enkelte eksamenssituation, og det kan slettes fra elevens computer i det øjeblik, eksamen er slut. Så på den måde synes jeg, det sikrer den rigtige balance mellem at bekæmpe snyd og samtidig have respekt for elevernes privatliv,« siger han og understreger, at også SF er klar til at finde penge til at finansiere det, så det ikke kun er gymnasierne selv, der skal betale.

Undervisningsordfører Annette Lind (S) kalder Exam Monitor for »en fornuftig og rigtig fin løsning«.

»Det er godt, at Merete Riisager er kommet til fornuft og ikke længere vil undersøge elevernes private computere. Men det er kun første skridt. Hun bliver nødt til også at trække sit forslag om at fjerne internetadgangen tilbage, for det er kun hende og Dansk Folkeparti, der går ind for det,« siger hun med henvisning til ministerens beslutning fra september om at fjerne elevernes fri adgang til internettet under eksamen.

Flere af partierne mener, at det ikke er nødvendigt at fjerne netadgangen, hvis man udbreder brugen af overvågningsprogrammer til landets gymnasier.

Samme opfattelse har Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), der også støtter indførelsen af programmer som Exam Monitor.

»Det er vigtigt med et system, der over­våger elevernes kommunikation i det tidsrum, de er til eksamen, så vi kan afsløre dem, hvis de kommunikerer med nogle, de ikke må. Men det er også noget helt andet end at begynde at rode i de ting, eleverne foretager sig, når de ikke er til eksamen,« siger GL-formand Annette Nordstrøm Hansen.

Flest danskere vil give eleverne netadgang

Danskerne er delte i synet på elevernes internetadgang til eksaminer. En Gallup-undersøgelse for Berlingske viser, at 56 procent mener, at gymnasieelever skal have adgang til internettet til »udvalgte eksaminer«.

Men samtidig påpeger lige så mange – 55 procent – at der er større risiko for snyd, når eleverne kan bruge internettet, og at eksaminer helt uden hjælpe­midler giver det mest retvisende billede af elevens præstationer.

Tre ud af fire har tiltro til tekniske løsninger til afsløring af snyd.

Artiklen fortsætter under grafikken.

»Jeg hæfter mig ved, at mange er enige i, at en eksamen uden hjælpemidler giver det mest retvisende billede af elevens standpunkt,« siger Merete Riisager og uddyber:

»For denne diskussion handler både om snyd og om, hvad eksamen er. Eksamen er, at man vurderer den enkelte elevs kundskaber, forståelse, indsigt og evne til at tænke selv. Vi må ikke gøre gymnasiet for overfladisk. Alle kan ikke leve af at være researchere og gode til at søge informationer på nettet. Der er nogle, der for eksempel skal være kemikere, og derfor er forståelsen for faget så vigtig.«