Politikere vil have sundhed på skemaet på sprogskolerne

Det er bare at komme i gang med at undervise nyankomne indvandrere på landets sprogskoler i, hvordan sundhedsvæsnet fungerer, mener politikere fra begge sider af folketingssalen. Kommunerne er mere tilbageholdende.

Arkivfoto. Det er bare at komme i gang med at undervise nyankomne indvandrere på landets sprogskoler i, hvordan sundhedsvæsnet fungerer, mener politikere fra begge sider af folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man brækker armen, går man til sin sagsbehandler i kommunen. Hvis man får influenza, ringer man 112 eller tager hen på skadestuen.

Eksemplerne er mange på, at nyankomne indvandrere har svært ved at navigere i det danske sundhedsvæsen.

Det betyder, at mange indvandrere ikke får den bedste behandling, og samtidig at en masse sundhedspersonale bruger tid, penge og kræfter på at håndtere forkerte henvendelser.

Men nu præsenterer danske forskere en løsning, der muligvis kan afhjælpe problemet. Det skriver Videnskab.dk.

Et forsøg fra Københavns Universitet viser, at hvis nyankomne indvandrere får et billigt kursus på 12 lektioner i, hvordan det danske sundhedsvæsen fungerer, forbedrer de deres viden markant.

Oven på forsøget mener både Johanne Schmidt Nielsen (EL) og Jan E. Jørgensen (V), at det kun kan gå for langsomt med at brede erfaringerne fra forsøget ud til landets sprogskoler.

»Jeg synes, det lyder vældig fornuftigt at lægge en intro til det danske sundhedssystem ind i den obligatoriske danskundervisning, som i forvejen er en del af integrationsforløbet for flygtninge og familiesammenførte. Det kunne man sætte i gang med det samme,« konstaterer Johanne Schmidt-Nielsen, integrationsordfører for Enhedslisten over for Videnskab.dk.

Hendes kollega i den anden side af folketingssalen, Venstres Jan E. Jørgensen, er enig i, at sprogskolerne er et oplagt sted at give indvandrerne større viden om sundhedsvæsnet.

»Det kan jeg sagtens se pointen i, og det undrer mig, at det ikke allerede sker i langt videre omfang. Kommunerne sætter alle mulige integrationsprogrammer i værk, og det er da et oplagt emne at tage fat i,« siger indfødsret- og menneskerettighedsordfører Jan E. Jørgensen.

Men et nyt kursus om sundhedsvæsnet er ikke en god løsning, mener chefkonsulent Birger Mortensen fra kommunernes interesse- og medlemsorganisation, KL.

»Det er udmærket, at der bliver sat fokus på, at der sker fejlhenvendelser, og det kan indgå i det, man taler om i den almindelige danskundervisning for at undgå den slags. Men der er rigtig mange ting, som nyankomne, flygtninge og andre udlændinge kan have brug for at vide noget om, uden at der skal laves særlige kurser. Det kan for eksempel være om brug af daginstitutioner eller skole/hjem-samarbejde.«

»Det har ligget i de politiske aftaler fra to- og trepartsforhandlingerne i foråret 2016, at hovedfokus er på integration på i arbejdsmarkedet. Det er også vejen til at få mere forståelse for samfundet i stedet for at lave et særligt kursus på et enkelt område ved siden af danskundervisningen,« mener Birger Mortensen.

Videnskab.dk distribueret af Ritzau.