Politikere undrer sig over imam

Der er altså problemer med radikalisering­ i fængsler, lyder det på Christiansborg.

Fængselsimam Waseem Hussain har fortalt, at ud fra hans oplevelser i fængslerne er frygten for radikalisering blandt indsatte overdrevet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Christiansborg er der undren over udtalelserne fra fængselsimam Waseem Hussain om, at problemet med radikalisering i fængslerne er stærkt overdrevne.

»Det er interessant, og han kan have sin mening, men fakta siger altså noget andet. Jeg kan ikke undgå at få tanken, at der bliver talt med to tunger, da man får et andet billede fra andre, der har med området at gøre,« siger retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Waseem Hussain er imam i Vestre Fængsel og Politigårdens Fængsel, hvor Omar El-Hussein netop blev løsladt fra bare 15 dage inden, han skød og dræbte to mænd under det alvorligste terroranslag herhjemme i nyere tid.

I dagene efter terroranslaget kom det frem, at Omar El-Hussein fire måneder inden terrorattentatet og under sin varetægtsfængsling ytrede ønske om at tage til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. I sidste uge kunne TV 2 uddybe, at fængselsbetjente hele tre gange fra maj til september 2014 indberettede den 22-årige attentatmand til Kriminalforsorgen, og i marts viste tal fra Kriminalforsorgen, at de havde modtaget 60 indberetninger af fanger, der udviste bekymrende, ekstremistisk adfærd. Fængselsbetjentenes forbund har også fremhævet store problemer med radikalisering i fængslerne.

Opbakning fra de fængselsansatte

Karina Lorentzen, retsordfører i SF og formand for Folketingets retsudvalg, hilser Waseem Hussains stemme i debatten velkommen. Men peger på, at netop Omar El-Hussein beviste, at der er et problem med radikalisering i fængslerne:

»Vores værste frygt blev jo til virkelighed med terrorangrebet i februar. Udfordringen er nok også, at vi ikke har en klar definition af radikalisering. Men når en femtedel af dem, der er taget til Syrien, er tidligere dømte, er det ikke et ubetydeligt problem,« siger Karina Lorentzen, der afviser imamens kritik af tonen i debatten om de indsatte:

»Der er ikke nogen tvivl om, at politikerne har stået i kø med forskellige former for løsninger efter terrorangrebet. Men jeg synes faktisk, at politikerne har været relativt afdæmpede denne gang.«

Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokraterne, hilser det velkomment at undersøge problemets omfang nærmere:

»Det er positivt, at Waseem Hussain ikke opfatter radikalisering som et alvorligt problem. Men jeg synes, at det er helt afgørende, at vi fra samfundets side tager klart afstand fra radikalisering og ekstremisme. Det forventer jeg også, at han gør som imam.«

Omvendt er der opbakning til især Waseem Hussains pointer om ikke at dæmonisere de indsatte fra John Hatting, landsformand i Kriminalforsorgsforeningen, der repræsenterer de civilt ansatte i fængslerne.

»Negativ opmærksomhed vil styrke en selvforståelse af, at man er radikaliseret, selv om man måske bare er en gadedreng.«