Politikere rystet over politiet efter Islands Brygge-overfald: »Det er fuldstændig hårrejsende«

S og DF er chokerede over, at politiet ikke rykkede ud til et voldeligt overfald på Islands Brygge. Partierne kræver nu svar fra justitsminister Søren Pind på, hvilken behandling borgerne kan forvente fra politiet, hvis de bliver udsat for vold.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det rammer fuldstændig ved siden af skiven. Selvfølgelig skal man som borger mødes af beredte myndigheder, når man henvender sig med noget, der er så brutalt som det her.«

Sådan lyder retsordfører for Socialdemokratiet Trine Bramsens reaktion på sygeplejerske Inge Rabenbergs debatindlæg i Berlingske i går.  Inge Rabenberg fortæller i indlægget om, hvad hun oplevede den 1. oktober, efter hendes søn og fire af hans venner umotiveret blev overfaldet og truet med kniv af otte-ti maskerede unge med anden etnisk baggrund, da de gik på Islands Brygge. Sønnen kom til skade under overfaldet, men hverken politiet eller sundhedsvæsnet var til megen hjælp i løbet af natten.

Da Inge Rabenberg ringede 112, fik hun nemlig den besked, at politiet ikke ville sende en vogn på grund af travlhed i byen og mangel på ledigt mandskab. I en kommentar til Berlingske forklarer Københavns Politi, at det kan gå heftigt for sig fredag og lørdag nat, og at en melding om et overfald, hvor gerningsmanden allerede er flygtet, derfor bliver nedprioriteret i forhold til andre situationer, hvor det truende element stadig er til stede.

Det er på ingen måde godt nok, mener Trine Bramsen, der oplyser, at hun vil stille en række spørgsmål til justitsminister Søren Pind (V) om episoden for at få ministerens vurdering af den konkrete sag, men også for at få klarlagt, hvad det er for en behandling, borgerne kan forvente at få fra myndighederne, når de henvender sig med sager vedrørende personfarlig kriminalitet.

»Der er ingen tvivl om, at vi har et politi, der er presset af blandt andet terrorudfordringen. Men det er en af grundpillerne i retssamfundet, at magtudøvelsen ligger hos politiet, og derfor skal de selvfølgelig komme med det samme, når der sket noget så alvorligt,« siger Trine Bramsen og fortsætter:

»Enten må der være tale om en fatal fejl, eller også er der noget helt galt i forhold til politiets ressourcer. Hvis det er tilfældet, er det en politisk udfordring, der først og fremmest hviler på skuldrene af Søren Pind, men som vi selvfølgelig også er villige til at drøfte.«

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, er chokeret over politiets håndtering af episoden på Islands Brygge, og også han har tænkt sig at rette henvendelse til Søren Pind.

»Det er fuldstændig hårrejsende. Jeg kan næsten ikke forestille mig en værre situation end den, der er skitseret i indlægget, hvor man er blevet udsat for umotiveret grov vold, og at politiet så ikke finder det afgørende at rykke ud. Derfor vil jeg spørge Søren Pind, hvad meningen er med en situation som denne, og om han kan komme med andre eksempler, hvor politiet har undladt at rykke ud, selv om det drejer sig om vold,« siger han.

Først og fremmest vil Peter Kofod Poulsen finde ud af, hvad der er op og ned i politiets håndtering af sagen om det umotiverede overfald, men umiddelbart vidner episoden om et politi, der er slidt og hårdtprøvet, mener han.

»Sagen fortæller en historie om et politi, der er presset som bare pokker. Det er et spørgsmål om mangel på betjente og en situation, som vi har advaret mod i årevis. Det er tragisk, at det skal gå så galt, før vi kan begynde at tale om det, men nu er der endelig politisk villighed til at rette op på det ved at uddanne flere betjente end nogensinde før,« siger han og henviser til politiaftalen fra 2015.

Her blev det besluttet, at optaget på politiskolen skulle fordobles til 1830 over fire år, og at en ny politiskole skal åbnes i det vestlige Danmark.

Københavns Politi er i gang med at undersøge sagen.

Det har ikke været muligt for Berlingske at stille spørgsmål til Søren Pind, som i stedet har sendt en skriftlig kommentar:

»Som jeg sagde i går, så er Københavns Politi ved at undersøge sagen, og det afventer jeg,« lyder det fra ministeren.