Politikere rygende uenige om hashhandlen

Retsordførerne skyder i alle retninger, når det gælder løsninger på at komme rockerorganiseret hashhandel på Christiania, der har nået tidligere tiders højder, til livs.

Hashhandlen på Christiania vurderes at udgøre i omegnen af en milliard kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hjalp for en stund, da Københavns Politi i 2004 med bulldozere ryddede Pusher Street og anholdte pushere på stribe.

Men i dag er hash-handlen igen på niveau med situationen, før politiets aktion otte år tidligere. Københavns Politi vurderer, at der i dag omsættes hash for én milliard på Christiania, og at Hells Angels sidder hårdt på markedet. I august 2011 endte en razzia på Christiania i gadekampe, bål og stenkast. Københavns Politi er blevet kritiseret for ikke at have patruljeret i uniform på Christiania siden episoden sidste år.

Retsordførerne i Folketinget er enige om, at situationen er "uforsvarlig", "uholdbar" og "bekymrende". Men derudover er der ikke fælles fodslag. Justitsminister Morten Bødskov (S) afviste fredag kritikken af politiets manglende tilstedeværelse i Folketingets samråd om Christiania. 

- Manglende synligt politi på Christiania kan tolkes, som om politiet har
nedtrappet indsatsen. Det er ikke tilfældet. At det skulle være udtryk for, at man ikke har fokus på området, er en fejlkonklusion af dimensioner. Politiet er igang, og de har intensiveret indsatsen over for rocker- og bandemiljøet i og omkring området, sagde Morten Bødskov og tilføjede, at han ikke vil blande sig i politiets arbejde.

Legalisering eller mere politi

Men den forklaring er ikke god nok, mener Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti og medlem af Retsudvalget.

- Med baggrund i de nye oplysninger må justitsministeren fortælle Folketinget, hvad der skal til for at bekæmpe den her guldrandede indtægt, banderne har fra hash-handlen. For hos politiet kommer vurderingen til at handle mere om ressourcer. Justitsministeren bliver nødt til at sikre, at politiet har tilstrækkelige ressourcer til at bekæmpe den her kriminalitet. Ellers fortsætter utrygheden på Christiania, siger Peter Skaarup.   
 
Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), konstaterer på baggrund af politiets nyeste vurdering af situationen, at "vi har tabt kampen". Han mener, som Dansk Folkeparti, at løsningen på den HA-styrede hashhandel på Christiania er mere synligt politi i Pusherstreet:

- Vi kan ikke have lovløse områder i Danmark og slet ikke i Hovedstaden. Ledelsen i Københavns Politi skal omgøre den beslutning, de traf i efteråret om ikke at være fysisk til stede på Christiania. Det sender et fundamentalt forkert signal til de kriminelle bagmænd, der tjener millioner på hashandlen, om at de bare kan fortsætte og udvide deres aktiviteter. Jeg mener ikke, at legalisering af hashhandlen ligger lige for, men jeg er enig med christianitterne i, at vi er nødt til at genoverveje vores tilgang til området, for indtil videre har vi tabt kampen. Vi er nødt til at sætte os ned og overveje, hvordan vi går strategisk til værks med et bredt politisk flertal, siger Karsten Lauritzen.

 
Hos Enhedslistens vil retsordfører og medlem af Retsudvalget Pernille Skipper tage brødet ud af munden på de organiserede bander. 
 
- Vi skal legalisere. Hash-handel er grundlaget for enormt meget af den organiserede kriminalitet, vi har. Ikke kun for rockerne på Christiania, men også for kriminelle i det øvrige København og resten landet. Og det er en kæmpe trussel mod vores demokrati, at vi på den måde har parallelle samfund, siger Pernille Skipper.
 
SFs retspolitiske ordfører  Karina Lorentzen mener, at der er behov for en samlet strategi for Christiania og resten af Københavns hashandel:

- Jeg mener, at vi bør nedsætte en gruppe, der kan undersøge, om nogle af de løsninger, der findes ude i verden, kan bruges i Danmark. I Holland har man én model, der ikke er helt problemfri. I Portugal har de haft stor succes med at afkriminalisere ti gram hash til privatforbrug.

Deltag i debatten: Skal hashen gøres lovlig?