Politikere raser over demonstration: »Det her må ikke foregå ustraffet på dansk jord«

En demonstration i hovedstadsområdet endte fredag med vold, anholdelser og tåregas. En række politikere langer nu ud efter voldelige demonstranter.

Flere politikere kritiserer gårsdagens demonstranter for at »importere« konflikten med rødder i udlandet til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Presse-Fotos.dk/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En stribe politikere er gået til tasterne og kritiserer de optøjer, som skete under en propalæstinensisk demonstration i hovedstadsområdet fredag.

Demonstrationen, som startede foran den israelske ambassade i Hellerup, blev opløst af politiet grundet »omfattende uorden«. I den forbindelse brugte politiet tåregas og knipler, ligesom to blev anholdt for stenkast.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, betegner gårsdagens optøjer som et angreb, hvilket er »totalt uacceptabelt«.

»Det her må ikke foregå ustraffet på dansk jord. Anklagemyndigheden må begære udvisning af de palæstinensere, der fuldstændig grundløst har angrebet dansk politi og Israels ambassade i Hellerup,« skriver Peter Skaarup på Twitter.

Samtidig kritiserer både De Konservatives formand, Søren Pape, udlændingeordfører for Socialdemokratiet Rasmus Stoklund og løsgænger Inger Støjberg demonstranterne for at bringe Palæstina-konflikten til Danmark.

»Primitiv adfærd hos de voldelige demonstranter, der har angrebet Israels ambassade; de skal ikke importere Palæstinakonflikten til Danmark,« skriver Rasmus Stoklund.

I samme tråd lyder Søren Papes udmelding, at »herboende palæstinensere og deres sympatisører ikke skal tage Mellemøstens konflikt og adfærd til Danmark«.

»Hvorfor er jeg ikke overrasket?! Demonstrationen ender i vold,« skriver Pape desuden.

Pia Kjærsgaard og minister kritiserer

Politiet opløste demonstrationen foran ambassaden med magt klokken 17, hvorefter demonstranterne trak sig tilbage mod Svanemøllen Station på Østerbro.

Berlingskes udsendte talte med en kvindelig demonstrant ved navn Hanan, da roen var begyndt at sænke sig klokken 20.

»Vi demonstrerer på grund af det, der sker i Palæstina, fordi israelerne stjæler deres hjem og smider folk ud uden nogen grund,« sagde Hanan.

Ifølge politiet var der 50 til 100 personer, som kastede med sten og kanonslag ved demonstrationen fredag aften.

»Jamen palæstinenserne og deres danske venner er da de fredeligste og flinkeste folk. Det ser man tydeligt. Vil kun fred og fordragelighed. Siger de. Her ser man de er fulde af løgn!« skriver Pia Kjærsgaard (DF) på Twitter.

Også Enhedslistens Eva Flyvholm, ordfører for beredskab og forsvar, udtrykker bekymring over fredagens voldelig optøjer.

»Skidt at demonstrationen i dag (fredag, red.) druknede i ballade og uro. Vold er ikke vejen frem. Og det fjerner fokus fra de mange fredelige demonstranter med ønsket om at beskytte civile i Gaza. Der er brug for international solidaritet og opbakning til fredelige løsninger,« skriver Eva Flyvholm på Twitter.

Togdriften var i flere timer indstillet mellem Hellerup Station og Svanemøllen på grund af urolighederne, men blev genoptaget først på aftenen. Politiet regner med, at cirka 4.000 demonstranter deltog fredag.

I mere end en uge har der været sammenstød mellem Israel og Gaza, hvilket har kostet mindst 100 liv. Konflikten bunder blandt andet i ejendomsretten til en række boliger, hvor palæstinensere har boet i årtier, men som de nu bliver smidt ud fra, fordi israelere har købt dem.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har betonet, at »alle har ret til at ytre sig i Danmark«.

Men, tilføjer han:

»De hændelser, vi har været vidne til i dag (fredag, red.) med blandt andet stenkast mod den israelske ambassade og politiet, er fuldstændigt uacceptable.«