Politikere: Prins Henrik kan blive konge

Et flertal af politikerne i Folketinget vil se positivt på ønsket om, at prins Henrik fremover skal kaldes kong Henrik. Men kongehuset skal selv fremsætte ønsket.

Foto: Christian Als

En uventet fødselsdagsgave kan være på vej til prins Henrik, der netop er fyldt 75. I Folketinget er et flertal af politikerne nu åbne over for at gøre ham til konge.

Dermed er prinsen kommet et skridt nærmere den ligestilling, som han mere eller mindre direkte har plæderet for ved flere lejligheder. Senest i tirsdags fik han udtrykt sin utilfredshed med kun at være »prins« i forbindelse med den netop overståede folkeafstemning om ligestilling af kønnene i forhold til at arve tronen.

»Der skal være ligestilling mellem kønnene. Der er en mand, der er gift med en dronning. (...) Jeg håber, at mænd vil blive lige så ligestillede som piger,« sagde prins Henrik og bragte dermed en debat op, som han selv satte i gang i 2002, hvor han blandt andet gjorde opmærksom på, at ingen kunne finde på at titulere hans svigermor som prinsesse Ingrid.

»Ingrid blev dronning. I dag siger man stadig Dronningen og prins Henrik,« lød det.

Men nu vil et flertal i Folketinget se positivt på det, hvis kongehuset formulerer et ønske om at prinsen skal kaldes konge.

»Jeg vil godt slå fast, at embedet indebærer det samme som nu, men hvis der er et ønske om at kalde regentens mand for konge, så er jeg meget åben over for det. Men det må komme som et ønske fra det samlede kongehus,« siger de Konservatives politiske ordfører Henriette Kjær.

Hun bakkes op af de Radikales ligestillingsordfører Lone Dybkjær, Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen, der også er åben over for at tage diskussionen, hvis der kommer en henvendelse fra kongehuset gennem regeringen. Også Dansk Folkepartis Peter Skaarup lover at se på en henvendelse med åbent sind, selvom han godt kan frygte den forvirring, en eventuel ændring ville medføre.

Venstre er derimod lodret imod:

»Det her drejer sig ikke om ligestilling. Det drejer sig om, at man ikke kan gifte sig til at blive konge. Jeg ved godt, at det er anderledes med dronninge-titlen, men det er en historisk tradition, og jeg er sikker på, at prins Henrik også har forståelse for de historiske forhold, der gælder kongehuset,« siger Venstres politiske ordfører Peter Christensen.

Dronningen beslutter, hvilke titler der skal tildeles hvem, men Folketinget skal godkende hendes indstilling.

Lektor i historie og ekspert i kongehuset Jes Fabricius Møller advarer om, at det vil give masser af problemer, hvis prinsgemalen bliver tituleret konge.