Politikere opfordrer københavnske vuggestuer til at tage flere børn på stuerne

Det bliver frivilligt for 40 københavnske vuggestuer at øge antallet af børn på stuerne fra 12 til 14. »På den måde kan vi tage hensyn, hvis der er særlige forhold, der gør, at de siger nej,« siger børne- og ungdomsborgmester. Forældreformand frygter, at forvaltningen alligevel vil lægge pres på institutionerne.

Der bliver endnu mere trængsel i garderoben, hvis 40 københavnske børnehaver følger politikernes opfordring til at øge belægningen på stuerne fra 12 børn til 14. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

40 københavnske vuggestuer opfordres nu til at udvide antallet af børn på hver stue fra 12 til 14.

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på et møde onsdag, at forvaltningen skal opfordre de vuggestuer, der har plads, til at udvide antallet af børn på stuerne med to. Det gælder 40 af kommunens vuggestuer, og hvis alle efterkommer politikernes ønske, vil det give sammenlagt ca. 200 nye pladser.

Og der følger penge med til at ansætte flere medarbejdere, så normeringen forbliver den samme som i dag, lover børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S), som er tilfreds med udfaldet af dagens møde.

»Det er den bedste og hurtigste løsning på det akutte behov for flere vuggestuepladser. Med denne beslutning sender vi politikere et klart signal til institutioner om at hjælpe til, så vi kan få flere pladser til alle de børn, der mangler en plads her og nu,« siger han i en pressemeddelelse.

»Nu er det op til institutionerne at vurdere, om de vil tage imod to børn ekstra på stuerne. På den måde kan vi også tage hensyn, hvis der er særlige forhold, der gør, at de siger nej. Men der vil selvfølgelig følge penge med de ekstra børn, og derfor forbliver kvaliteten i vuggestuerne den samme som hidtil.«

Cirka 120 vuggestuer i Københavns Kommune er bygget til at have 14 børn på hver stue. I dag har 80 af dem frivilligt valgt at merindskrive, så der er 14 børn på stuerne.

Og Jesper Christensen håber, at de resterende 40 følger trop.

»Det vil betyde utroligt meget for de københavnske børnefamilier, og det er den eneste løsning, der reelt giver nye pladser. Vi skylder de københavnske børn og deres forældre en bedre løsning end at sende dem tværs gennem byen, hvilket kun betyder, at familierne får mindre tid sammen derhjemme,« siger han.

Problemet er blandt andet opstået, fordi det - især i byudviklingsområder som Amager, Vesterbro og Valby - er svært at forudse, hvor mange børnefamilier der flytter til. Antallet af børn på garantiventeliste voksede således fra 223 børn i 2016 til 1.322 børn i 2017.

Julie Kyndesgaard, formand for KFO – Københavns Forældreorganisation, er glad for, at politikerne ikke har besluttet en tvunget opnormering for vuggestuerne, sådan som det oprindelig var forvaltningens forslag.

»Man har jo allerede spurgt én gang, hvem der har lyst til at gøre det frivilligt, så hvis man nu havde tvunget det igennem, ville det ikke have været en særligt god idé,« siger hun.

»Men vi er bekymrede for, hvad graden af frivillighed bliver, og hvor meget pres forvaltningen lægger på institutionerne. Jeg håber virkelig, der bliver plads til at sige nej. Forskningen er ret tydelig på det her område. Selvom normeringen følger med, er de her store grupper ikke nogen god idé. 12 er allerede for mange - så 14 er bare ikke tilrådeligt for et vuggestuebarn.«

Men hvad så med de 80 vuggestuer, som allerede har valgt at opnormere til 14 på stuerne. Gør de noget uforsvarligt?

»Det vil jeg helst ikke udtale mig om. Der kan jo være måder at indrette sig på, så man reelt ikke er 14 på stuerne ad gangen. Vi ved bare, at grupper på 14 er ikke nogen særligt god idé. Men økonomierne er så presset, at det kan være rigtig tillokkende for en vuggestue at tage to ekstra børn ind. Så jeg håber virkelig ,at der ligger pædagogiske overvejelser bag og ikke så meget økonomiske,« siger Julie Kyndesgaard, der også håber, at de vuggestuer, der én gang har sagt nej, holder fast.

»Og hvis man vælger at gå op i normering, så bør det ske i samarbejde med både forældre og især personalet,« tilføjer hun.