Politikere om private velfærdsforsikringer: Det offentlige skal kunne håndtere en værdig ældrepleje

Venstre og Dansk Folkeparti ser ikke noget problem i, at nogle borgere fremover begynder at tegne velfærdsforsikringer inden for eksempelvis ældrepleje. Så længe den offentlige sektor dækker de basale behov. Socialdemokratiet advarer mod et A- og B-hold i velfærdssamfundet.

Jane Heitmann, sundhedsordfører for Venstre. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mener alle, at de kan sikre en værdig offentlig ældrepleje trods den demografiske udvikling med flere ældre. Men folk er altid velkomne til at tegne private velfærdsforsikringer oveni.

Sådan lyder reaktionen, efter at Trygs koncernchef, Morten Hübbe, i et interview langer ud efter politikerne, mens han forudser, at private velfærdsforsikringer bliver en del af fremtiden.

»Det virker ikke som om, at politikerne er villige til at erkende problemets størrelse,« siger Morten Hübbe med henvisning til det stigende antal ældre.

Venstre afviser kritikken.

»Jeg anerkender fuldt ud, at vi har en udfordring, men samtidig siger jeg, at vi har også løsningen. Ældreområdet var det velfærdsområde, der fik flest penge på finansloven sidste år, ligesom vi netop nu forhandler om en ny sundhedsreform som også vil komme vores ældre til gode når vi sikrer mere behandling og flere kontroller tæt på borgene i topmoderne lokale sundhedshuse,« siger ældre- og sundhedsordfører, Jane Heitmann (V).

Krusninger i vandoverfladen

Tryg-chef Morten Hübbe mener ikke, at hverken regeringens sundhedsreform eller Socialdemokratiets sundhedsudspil er andet end krusninger i overfladen i forhold til de store udfordringer, som velfærdssamfundet står over for.

Jane Heitmann afviser kritikken. Samtidig ser hun ikke noget problem i, at der begynder at komme private velfærdsforsikringer inden for eksempelvis ældrepleje.

Jane Heitmann

»Man kan tegne forsikringer imod alt muligt. Det er man i sin gode ret til. Det vigtige for os er, at den offentlige service og behandling er af høj kvalitet.«


»Man kan tegne forsikringer imod alt muligt. Det er man i sin gode ret til. Det vigtige for os er, at den offentlige service og behandling er af høj kvalitet,« siger hun.

Dansk Folkeparti mener også, at folk må bruge deres penge på de forsikringer, de har lyst til: »Men private velfærdsforsikringer skal ikke være et krav, for at man kan få en værdig alderdom,« siger ældreordfører Jeppe Jakobsen (DF).

Det kommer uanset hvad

Samme toner lyder fra Socialdemokratiets ældreordfører, Astrid Krag:

»For mig er det helt afgørende, at vi ikke accepterer et A- og B-hold i vores velfærdssamfund, og at vi holder hånden under vores velfærd, så vi sikrer gode og værdige rammer for alle ældre og ikke kun for dem, som har råd til at købe sig til private løsninger,« siger hun.

Astrid Krag

»Hvis ikke man politisk prioriterer det, så er det klart, at der vil være et voksende marked for private udbydere.«


Tryg-chef Morten Hübbe mener, at de seneste års store udbredelse af private sundhedsforsikringer viser, hvordan det private marked kan supplere det offentlige på positiv vis. Også når det gælder de velfærdsforsikringer, han nu varsler, at hans virksomhed kommer til at udbyde. I dag har knap to millioner danskere en privat sundhedsforsrikring.

Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen mener dog, at der er en væsentlig forskel:

»I dag er de fleste private sundhedsforsikringer tegnet af virksomheder, fordi virksomhederne gerne vil have folk hurtigt tilbage på arbejdspladsen. Virksomheder har næppe i samme omfang en interesse i at lave velfærdsforsikringer for ansatte.«