Politikere om hadestorme på nettet: »Fuldstændig usmageligt«

Den digitale mobning, som blandt andet 19-årige Cecilie og 36-årige Anja Østerby har fået at føle, skal stoppes, mener Alternativet og Dansk Folkeparti. Partierne er dog ikke enige om metoden.

19-årige Cecilie blev "roastet" på Facebook og modtog over 200 umotiverede hadebeskeder og trusler fra fremmede. Mobberne photoshoppede beskeder og sendte det til hendes arbejdsgiver for at få hende fyret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Efter Berlingske torsdag beskrev fænomenet »roasting«, som er tilsvining og chikane af tilfældige mennesker online, skal justitsminister Søren Pind (V) nu svare på spørgsmål.

Det er Alternativets retsordfører Carolina Magdalene Maier, som beder ministeren forholde sig til
Berlingskes historier om først 19-årige Cecilie, der i løbet af et par dage modtog hadefulde og krænkende beskeder på Facebook fra flere end 100 vidt fremmede mennesker, og nu 36-årige Anja Østerby, som en sommerdag modtog en hadestorm fra flere end 500 teenagere.

Carolina Magdalene Maier spørger, om ministeren vil iværksætte tiltag, som kan forebygge den digitale mobning, og Alternativet foreslår selv at etablere et statsligt organ, så ofre for onlinekrænkelser kan få hjælp til at stoppe chikanen.

»Det statslige organ, som vi foreslår mod deling af nøgenbilleder, skal også indbefatte digital mobning. Myndighederne burde have kompetencer og ressourcer til at lukke de her grupper, og derfor har jeg bedt justitsministeren forholde sig til, om han laver en lovgivning, som gør, at man kan gribe ind,« siger Carolina Magdalene Maier, som endvidere vil have digital dannelse på skoleskemaet.

Dansk Folkeparties retsordfører, Peter Kofod Poulsen, er ligeledes chokeret over den nye og massive onlinehetz, som han kalder »fuldstændig usmageligt«.

I modsætning til Alternativet, mener DF dog ikke, at et statsligt organ er vejen frem i forsøget på at forhindre strafbare krænkelser på nettet.

»Et ny statsligt organ er fuldstændig overflødigt, som jeg ser det. Hvis man bliver udsat for noget på de sociale medier eller i virkeligheden, som, man vurderer, er strafbart, skal man kontakte politiet, og så er det politikernes ansvar at sikre, at politiet har ressourcer til tage hånd om tingene,« siger Peter Kofod Poulsen, som i stedet vil finde ekstra penge til politiet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.


 
Flere ofre for onlinechikane fortæller, at de ikke kontakter politiet, fordi de har fået det indtryk, at politiet ikke prioriterer de her onlinesager. Hvad er din reaktion på det?

»Det bliver jeg rigtig trist over, og det er et stort problem og enhver retspolitikers skrækscenarie, at man rammer dét punkt, hvor danskerne ikke længere vil anmelde kriminalitet, fordi de er bekymrede for, om politiet gør noget ved det,« siger Peter Kofod Poulsen, som nu vil bede ministeren redegøre for, hvor mange af den her type sager, politiet registrerer.

Justitsministeren er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.