Politikere og journalister er utroværdige: Hvorfor stoler I ikke på mig?

Den årlige troværdighedsundersøgelse fra Radius Kommunikation dumper igen igen journalister, bilforhandlere og politikere. Tilliden kan genvindes, men det tager lang tid, lyder det fra eksperter.

Journalister og politikere er nogle af de faggrupper, som danskerne har mindst tillid til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sygeplejersker, dommere og læger er troværdige. Journalister, bilforhandlere og politikere er utroværdige.

Den årlige undersøgelse af danskernes tillid til forskellige faggrupper er ikke just overraskende.

Radius Kommunikation har lavet troværdighedsundersøgelsen siden 2008, og billedet er det samme hvert år:

Danskerne giver »thumbs up« til de ansatte i sundheds- og retsvæsenet, mens journalister og politikere får bundscore på troværdighedsbarometeret. Troværdige journalister og politikere er noget nær en eventyrfortælling på linje med alfer og nisser.

Som journalist sidder jeg slukøret tilbage med ét spørgsmål.

Hvad skal jeg da gøre, for at andre stoler på mig?

Danskernes tillid til bestemte faggrupper - og ikke mindst mangel på samme - virker til at være mejslet i massiv granit. Men mistilliden kan faktisk vendes til tillid. Det mener Gert Tinggaard Svendsen, der er professor ved Aarhus Universitet og forfatter til pamfletten »Tillid«.

»Undersøgelsen er et vink med en vognstang til journalister, bilforhandlere og politikere om, at de skal pleje deres image. De skal være bevidste om mistilliden og gøre noget aktivt for at komme længere op på hitlisten,« siger Gert Tinggaard Svendsen.

Og han har et råd til mig, andre journalister og politikerne.

»Hvis du vil rykke på noget, handler det om at sætte folk pædagogisk ind i proceduren, forventningsafstemme og sige til dem, at de kan stole på dig. Vis, at du har levet op til dine løfter og deres tillid. Gør det eksplicit,« siger han.

Og måske de bare er det bedre til at tage folk i hånden og forklare sagerne pædagogisk på sygehusene, siger Gert Tinggaard Svendsen.

»Når spillereglerne er uskrevne og uklare, bliver folk nemmere skuffet. Andre gange er forventningerne urealistisk høje til politikere og journalister, fordi det ikke er helt klart, hvad de skal leve op til,« siger han.

Myter og skandalesager

De forskellige faggrupper er ikke nødvendigvis troværdige eller utroværdige, blot fordi den årlige undersøgelse fra Radius Kommunikation siger det. Det understreger Gert Tinggaard Svendsen.

»Nogle faggrupper er stemplet som utroværdige. De har fået et skidt ry, og holdningen er, at man skal passe lidt på dem. Det er det, folk tror. Om det rent faktisk forholder sig sådan er noget, man kan undersøge nærmere,« siger han.

En del af mistilliden kan skyldes myter, men det kan også handle om gentagne skandalesager, som bider sig fast i folks hukommelse.

»Myter spiller en utrolig vigtig rolle. Et eksempel er, at man tænker, at brugtvognssælgere er mere uhæderlige end andre mennesker, selvom mange af os måske aldrig har prøvet at købe en brugt bil,« siger Michael Hviid Jacobsen, der er professor i sociologi ved Aalborg Universitet, og tilføjer:

»Samtidig skal man ikke underkende betydningen af de mange enkeltsager med eksempelvis politikere og politiske partier, der har omhandlet misbrug af midler, løftebrud og den slags. Det sætter sine spor i vores opfattelse af professionen.«

I sommer blev en sygeplejerske idømt livsvarigt fængsel for tre drab og et drabsforsøg ved retten i Nykøbing Falster, men det har ikke gjort sygeplejerskerne utroværdige, vurderer Gert Tinggaard Svendsen. Når først tilliden er opnået og vel etableret, skal der nemlig mere end én sag til, før det ramler.

»Hvis vi mange gange har oplevet, at sygeplejersken har opført sig pænt over for os, så ændrer en enkelt sag ikke så meget. Det tæller selvfølgelig ned i statistikken, men så længe at statistikken overvejende taler for, at sygeplejerskerne opfører sig ordentligt, så ændres det generelle billede ikke,« siger han.

Omvendt er det ifølge Michael Hviid Jacobsen et langt og sejt træk at genvinde folks tillid, når først den er væk.

Verdensmestre

Alligevel er der ingen grund til at gå i panik over den årlige troværdighedsundersøgelse, mener Gert Tinggaard Svendsen. Når alt kommer til alt, er vi nemlig meget tillidsfulde i Danmark.

»Vi er verdensmestre i tillid. Intet andet sted i verden har de så høj en grad af tillid, som vi har i Danmark. Verdens førende samfundsforskere ser på vores tillid og taler om princippet »getting to Denmark«,« siger han og fortsætter:

»Så selvom journalisterne, bilforhandlerne og politikerne scorer lavt på tillid, skal vi huske, at vi stadig ligger ekstremt højt på skalaen sammenlignet med andre lande.«

Og det tager vi ofte forgivet, mener Gert Tinggaard Svendsen. Den enorme tillid er et udtryk for, at vi har det godt i vores samfund.

»Vi er små statistikere, som går og tæller sammen på, om folk har levet op til vores forventninger eller ej. Tilliden er så høj i Danmark, fordi vi meget sjældent bliver snydt,« siger Gert Tinggaard Svendsen.

Michael Hviid Jacobsen giver Gert Tinggaard Svendsen ret, men han er forsigtig med at juble.

»Det er sandt, at vi - sammenlignet med de fleste andre lande - scorer højt på tillidslisten, men det er tankevækkende og en smule bekymrende, at vores tillid til politikerne er dalende. Det vidner jo om, at distancen mellem den politiske elite og befolkningen opleves som voksende, og det er gift for et demokratisk samfund,« siger Michael Hviid Jacobsen.