Politikere lærte om sex på Christiansborg

For første gang nogensinde blev der i dag givet seksualundervisning på Christiansborg. Eleverne var 11 folketingspolitikere, der kun fnisede ganske lidt.

Lotte Rod (R), Jonas Dahl (SF), Rosa Lund (Enh) og Stine Brix (Enh) arbejder i gruppe om seksuelle rettigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ingen kondomer, pessarer, eller dildoer, da 11 folketingspolitikere torsdag formiddag havde sex på skemaet på Christiansborg. Til gengæld fik de lejlighed til at komme med gode tip til, hvordan man får sig en kæreste, hvis man gerne vil have sådan én.

Det var Sex & Samfund, der stod for arrangementet, som skulle give politikerne indblik i moderne seksualundervisning, og det viste sig at være meget forskelligt fra den undervisning, de fleste politikere huskede fra skolen.

Ingen stramme bukser

- Vi fik en meget begrænset seksualundervisning. Det eneste, jeg kan huske, var, at biologilæreren sagde, at vi drenge skulle lade være med at gå i for stramme cowboybukser, huskede Jonas Dahl (SF).

Karsten Lauritzen (V) var sikker på, at læreren i hans lille landsbyskole havde klaret den lovpligtige seksualundervisning med at vise en film, mens det var kufferten med prævention, der havde gjort et vist indtryk på Camilla Hersom (R).

- Højdepunktet var penisattrappen. Jeg husker det ikke som noget pinligt, mere som noget lårklaskende morsomt, erindrede Camilla Hersom.

Sophie Hæstorp Andersen (S) tog prisen som den politiker, der havde været udsat for den mest moderne og frigjorte seksualundervisning, da hun forklarede, at eleverne på hendes gamle skole i Gladsaxe blandt andet skulle tegne nøgne mennesker i en sauna.

Kærester i politik

Sex og Samfund fremviste dog hverken svedige, nøgne kroppe, film eller penisattrapper. Som et eksempel på seksualundervisning anno 2012 skulle politikerne i stedet diskutere følelser, kærester og rettigheder. Men uden at tale om sig selv.

Første opgave blev at komme med gode råd til den imaginære dreng "Thomas", der gerne vil have en kæreste og har prøvet at kysse på forskellige piger, uden at det har hjulpet ham til en kæreste.

Der blev fniset lidt under øvelsen, men politikerne tog det gennemgående seriøst, og mange foreslog, at Thomas - ud over at kysse - også prøvede andre ting af i sin søgning efter den rette kæreste.

- Han kunne prøve de sociale medier og chatte med dem, før han kysser dem, bød Karsten Lauritzen ind, mens Sophie Hæstorp Andersen foreslog, at Thomas skulle opdyrke nogle aktiviteter, som tiltrækker begge køn.

- Det kunne være teater.... eller at gå ind i ungdomspolitik, tilføjede hun til skraldgrinen fra de øvrige.

Ingen seksualundervisning i gymnasiet

Politikernes oplevelser af tidligere tiders tåkrummende seksualundervisning er tilsyneladende ikke usædvanlige. På trods af, at seksualundervisning har været lovpligtigt i folkeskolen siden 1970, er generationer af skolebørn blevet udsat for mangelfuld undervisning.

I 2005 viste en undersøgelse, at lærerne heller ikke mener, at de kan være indsatsen bekendt. Kun én ud af ti var tilfredse med den seksualundervisning, de selv gav.

- Seksualundervisningen i folkeskolen halter gevaldigt, mener Sex & Samfunds formand, Christian Graugaard.

I de senere år har Sex & Samfund imidlertid opnået stor popularitet på skolerne med deres oplysningskampagne "Uge Sex". Det første år i 2008 deltog 40.000 elever i aktiviteterne i uge 6, mens kampagnen i år vil nå 186.252 elever fra 4. klasse til og med 3.g.

Hovedparten af aktiviteterne ligger dog i folkeskolens ældste klasser, bl.a. fordi seksualundervisning ikke er obligatorisk på ungdomsuddannelserne.

- Det er sært, for det er netop, når man er 15-16 år og går ud af skolen, at de fleste unge begynder at have sex, mener Christian Graugaard.

For politikerne var den moderne seksualundervisning en positiv oplevelse. Lotte Rod (R) havde tænkt "pyha", da politikerne fik at vide, at de ikke skulle tale om deres egne erfaringer, og hun var også positivt overrasket over indholdet af undervisningen.

- Jeg havde troet, at det var noget med agurker og kondomer.