Politikere kritiserer selvcensur

Udelukkelsen af Muhammed-tegningerne i en bog om islam er uacceptabel, mener flere ordførere fra regeringspartierne og oppositionen. Undtagelsen er den radikale ordfører, Marianne Jelved. Hun kalder hele sagen "noget pjat".

Det er helt uacceptabelt, at gymnasieelever undervises om islam og Muhammedtegningerne uden at kunne se de tegninger, som udløste Muhammedkrisen i 2006.

Sådan lyder den konservative uddannelsesordfører Rasmus Jarlovs reaktion på selvcensuren, der fik lektor og forfatter Allan Poulsen til at fjerne Muhammed-tegningerne fra en debatbog til gymnasiet om islam. Bogens titel blev ved samme lejlighed ændret fra "Islams skyld?" til "Islamdebat".

Rasmus Jarlov, der også er formand for Folketingets uddannelsesudvalg, opfordrer Allan Poulsen til at søge foretræde for udvalget for at forklare baggrunden for sine valg. "Jeg vil gerne i dialog med forfatteren, for selvcensuren er et dårligt tegn. Det er meget beklageligt, at elever ikke får adgang til det materiale, som undervisningen handler om", siger Rasmus Jarlov.

Fra oppositionen lyder tilsvarende beklagelser fra SFs uddannelsesordfører, Pernille Vigsø Bagge. "Det er helt uholdbart, at der er ting, lærere ikke kan tale om. De fleste af os har en stærk holdning til religion, og det skal vi kunne drøfte frit", siger hun til Kristeligt Dagblad.

Undervisningsminister Tina Nedergaard er også bekymret, men mener, der er andre måder at undervise om islam: "Man skal ikke være professor for at regne ud, hvorfor han er bekymret. Vi har danskere, der lever med dødstrusler. Men den kritiske tilgang til en hvilken som helst religion er ikke udelukket, blot fordi man udelukker billeder af en bog. Ud fra et undervisningsperspektiv kan man finde andre måder at illustrere en bog på", siger hun til avisen.

Undtagelsen fra den politiske bekymring står den radikale ordfører, Marianne Jelved for. Hun finder det besynderligt, at Allan Poulsen på den ene side beslutter ikke at bringe tegningerne og på den anden side offentliggør sine betænkeligheder. "Hvad skal vi bruge det til? Er det meningen vi skal sige, at det er vel nok forfærdeligt? Det er noget pjat", siger hun til Berlingske.dk. Marianne Jelved, der selv er uddannet lærer, har "ingen forudsætninger" for at bedømme, om selvcensur har vundet udbredelse på gymnasierne. "Men jeg tror bestemt, at man har haft de tegninger fremme i masser af gymnasieklasser", tilføjer hun

Mener du, at tegningerne skal med i undervisningsmateriale?

"Hvis de spiller en rolle, så er det galt, hvis de ikke med", siger Marianne Jelved.