Politikere kræver handling mod æresdrab

Flere politiske partier efterlyser en øget indsats overfor æreskriminalitet, efter at en 31-årig danskfødt kvinde og mor til to blev dræbt af sin svoger i Pakistan.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere partier med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne i spidsen kræver nu, at regeringen tager affære i sagen om æresdrabet mod en dansk kvinde i Pakistan.

»Æresdrab er både strafbart og forkasteligt herhjemme, og det går ikke, at man bare kan flytte æresdrabet til Pakistan, hvor der er stort set ikke er nogen risiko for opklaring. Og hvis det bliver opklaret, så er sanktionen til at overskue. Derfor skal vi have en international afklaring, så de pakistanske myndigheder bliver opmærksomme på problemet,« siger Nick Hækkerup fra den socialdemokratiske partiledelse.

Han forlanger nu en redegørelse om sagen fra justitsminister Lene Espersen (K).

Er det nok, at ministeren kommer med en redegørelse, eller mener I også, at der skal handling til?

»Selvfølgelig mener vi også, at der skal handling til. Det kan både handle om, at de sociale myndigheder og politiet i Danmark er mere opmærksomme på den her slags sager, men også at der internationalt laves noget benarbejde for at sætte en prop i den her forbrydelseseksport,« siger Nick Hækkerup.

Socialdemokraterne har ikke har nogen lovforslag på vej, der kan dæmme op for æresdrab. Til gengæld åbner partiet for, at flytte rundt på politimæssige ressourcer i Danmark for at styrke indsatsen mod æresdrab af danskere i udlandet.

DF vil have Rønn Hornbech på banen
Dansk Folkepartis Martin Henriksen vil også inddrage integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i sagen og kræver en redegørelse om problemets omfang. DF vil også have belyst, hvad danske myndigheder gør for at forhindre den slags drab, samt hvilket samarbejde, der eksisterer mellem danske og pakistanske myndigheder på dette område.

»Det er dybt tragisk, at en mor med pakistansk baggrund er blevet likvideret i Pakistan af sin svoger, fordi hun ikke kunne få flere børn. Og nu får vi at vide, at danske myndigheder reelt er magtesløse i den slags situationer, og at dansk politi har måttet lade hendes ægtemand gå, fordi de ikke har modtaget sagsakterne fra Pakistan. Det er simpelthen ikke godt nok. Vi må have de ansvarlige ministres bud på, hvordan vi bedre kan beskytte piger og kvinder i denne situation, samt hvordan vi kan kræve bedre samarbejde med pakistanske og andre landes myndigheder,« siger Martin Henriksen.

Landsbymentalitet
SFs Kamal Qureshi er selv født i Pakistan, men opvokset i Danmark, og han kender godt det område, den dræbte kvindes svigerfamilie bor i.

»Det er i det store hele et landområde, der er præget af, hvad jeg vil kalde ‘landsby-mentalitet’, og hvor dele af befolkningen ser gennem fingre med den slags handlinger, selvom æresdrab er forbudt ifølge pakistansk lovgivning,« siger Kamal Qureshi, som understreger, at tankegangen ligger meget langt fra den måde, man ser på tingene i det pakistanske miljø i Danmark.

Han foreslår hjælp til det pakistanske politi:

»I det pågældende område i Punjab sidder politifolkene i lerklinede huse og uden ressourcer og skal forestille at løse politiopgaver. Det er en meget svær opgave, og jeg kunne ønske, at vi fra dansk side kunne hjælpe og f.eks. træne det pakistanske politi til at løse den slags opgaver og håndhæve den lovgivning, der rent faktisk findes i Pakistan.«

De Radikale er også oppe på tæerne og kræver øget forskning i æresrelaterede drab og kræver en undersøgelse af, hvad der virker mod tvangsægteskaber og æresdrab.

»Hvorfor foretrækker regeringen at famle i blinde,« spørger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (R) og stiller krav om forskning i æreskriminalitet.

Det lykkedes hverken at få en kommentar fra den ferierende justitsminister Lene Espersen eller integrationsminister Birthe Rønn Hornbech.