Politikere i chok over socialrådgivers brevkasse i Ekstra Bladet: »Hun opfordrer jo til bedrag«

Fire beskæftigelsesordførere langer ud efter en socialrådgiver, efter at hun rådgav en læser af sin brevkasse i Ekstra Bladet til »at ommøblere sin formue« for at kunne modtage kontanthjælp.

Flere ordførere mener, at socialrådgiveren Puk Sabber i sin brevkasse på Ekstra Bladet opfordrer til socialt bedrageri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

»Jeg er chokeret. Jeg synes, det er helt forkasteligt. Det er moralsk og principielt forkert på så mange planer,« siger beskæftigelsesordfører for Radikale Venstre, Rasmus Helveg Petersen.

Han bakkes op af samtlige beskæftigelsesordførere fra blå blok. De mener alle, at den private socialrådgiver Puk Sabber i sin brevkasse »den sociale brevkasse« i Ekstra Bladet opfordrer til »socialt bedrag«.

Må ikke virke åbenlyst

Politikernes udtalelser kommer som en reaktion på et brevkassesvar i den sociale brevkasse fra den 23. marts. En læser skriver, at hendes søn har fået afvisning på at modtage kontanthjælp fra kommunen, fordi sønnen har en børneopsparing. Læseren synes, det er ærgerligt, hvis sønnen skal bruge sin opsparing på husleje, og hun beder derfor brevkasseskribent og socialrådgiver Puk Sabber om hjælp.

Anders Johansen, de Konservative

»Det er forkasteligt og uacceptabelt, at en socialrådgiver bruger sin tid på at skrive om, hvordan man begå socialt bedrag.«


Puk Sabber starter sit svar med at opridse reglerne.

»Jeg ved, at flere i din søns situation fravælger at modtage offentlige ydelser i en periode, indtil de har fundet ud af at »investere« opsparingen undervejs – altså at ommøblere den. Du er selv inde på den løsning. Og nogle gør det, men som du selv skriver, så vil det virke alt for åbenlyst, hvis I gjorde det med det samme,« siger Puk Sabber, som desuden udtrykker sin holdning om de nuværende regler.

»Generelt syntes jeg, at det er barskt, at man skal leve af sin børneopsparing. Jeg mener, at den skulle fritages for modregning, da det jo ofte er en opsparing, der er indbetalt igennem hele barnets liv, og som skulle være »starthjælp«,« skriver hun, og tilføjer, at der ikke tages individuelle hensyn i systemet.

Afslutningsvis skriver socialrådgiveren: »derfor venter nogle et stykke tid med at ansøge om ydelse« – altså efter at pengene er »ommøbleret«, og hun tilføjer: »Jeg skal ikke gøre mig klog på, om det er moralsk korrekt – og jeg vil ikke rådgive nogen til at gøre det.«

Vores allesammens penge

Flere ordførere fra Folketingets borgerlige partier mener, at socialrådgiveren reelt bruger sin faglighed til at rådgive i, hvordan læserens søn kan »ommøblere« sin børneopsparing, så han samtidig kan få kontanthjælp. Dette på trods af, at læserens søn sagtens kan forsøge sig selv.

»Det undrer mig, at socialrådgiveren ikke rådgiver om, at sønnen skal finde sig et job. I stedet hjælper hun med at spekulere i, hvordan man kan begå socialt bedrag,« siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre.

»Det er forkasteligt og uacceptabelt, at en socialrådgiver bruger sin tid på at skrive om, hvordan man begår socialt bedrag,« siger Anders Johansen fra de Konservative.

Karen Bro, chefredaktør på Ekstra Bladet

»Hun fortæller, hvordan systemet fungerer, og så skriver hun til sidst, at hun ikke vil rådgive nogen til at benytte sig af ovenstående metode, men hun gør sig ikke til dommer.«


»Vores velfærdssamfund kan ikke holde til, at folk fiktivt ommøblerer. Jeg synes, det er farligt, at en socialrådgiver bruger sin faglighed til at hjælpe en ung dreng til, hvordan han kan stikke snablen ned i vores allesammens penge,« siger Laura Lindahl fra Liberal Alliance.

Radikale Venstres beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen mener, at ikke kun socialrådgiveren, men også Ekstra Bladet, burde tænke sig om en ekstra gang.

»Det er helt vildt, at Ekstra Bladet lægger spalteplads til det her.«

Laura Lindahl fra Liberal Alliance er enig.

»Jeg synes, man bør være meget påpasselig med at lægge spalteplads til en socialrådgiver, som siger sådan her,« siger hun.

Karen Bro, som er chefredaktør på Ekstra Bladet, siger, at hun ikke har haft nogen betænkeligheder ved at trykke Puk Sabbers brevkassesvar. Hun køber ikke præmisen om, at Puk Sabber opfordrer til socialt bedrageri.

»Hun fortæller, hvordan systemet fungerer, og så skriver hun til sidst, at hun ikke vil rådgive nogen til at benytte sig af ovenstående metode, men hun gør sig ikke til dommer,« siger Karen Bro og tilføjer:

»Vi er meget glade for at have Puk Sabber. Hun er god til at tale til normale mennesker, som måske er blevet klemt i systemet.«

Berlingske har været i kontakt med Dansk Socialrådgiverforening, der ikke ønsker at kommentere den konkrete sag.

»Jeg kender ikke alle omstændigheder i den konkrete sag og kan derfor ikke kommentere den. Generelt kan jeg sige, at enhver socialrådgiver selvfølgelig har pligt til at rådgive borgerne inden for lovens rammer,« skriver formanden Mads Bilstrup i et skriftligt svar. Foreningen understreger, at Puk Sabber ikke er medlem hos dem.

Berlingske har været i kontakt med socialrådgiver og brevkasseskribent Puk Sabber. Hun ønsker ikke at kommentere sagen.