Politikere holder ferie på lønnet orlov: Det var en »once in a lifetime«-invitation til Caribien

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Danske kommunalpolitikere bruger blandt andet deres lønnede orlov til at tage på ferie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Coex/AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen til en dag, hvor kronprins Frederik skal på kongejagt i Danmarks største skovareal, og verdensøkonomien – og ikke mindst danskernes privatøkonomi – kan stå over for markante forandringer, når manden bag minusrenterne så småt trækker sig tilbage.

Men inden vi når så langt, er der tid til en opmuntring, for selv om det er mandag morgen sidst i oktober, er der nu kun 152 dage til sommertid, hvor vi igen skal stille vores Aperol Spritz frem på havebordet.

1) Kommunalpolitikere tager orlov for at holde ferie og flytte

Flere af landets byrådspolitikere er dog lovligt undskyldt, hvis de ikke kan få øje på vinteren for bare solskin. DR Nyheder kan nemlig fortælle, at det ikke er usædvanligt, at politikere tager deres skattefinansierede lønninger med på orlovsferier til sydligere himmelstrøg.

DRs kortlægning viser, at københavnske Ninna Hedeager-Olsen (EL) blot er en af 194 kommunalpolitikere, der har holdt orlov fra det repræsentative demokrati med fuld løn.

Det har blandt andet muliggjort fantastiske ferier i Caribien, Laos, Nepal og New Zealand. Som en af politikerne forklarer til DR, var det en »once in a lifetime-invitation til at komme med nogle venner, der var på vej Jorden rundt i egen båd, ud at sejle i Caribien.«

Det er dog ikke alle, der har rejst orloven op, andre har for eksempel brugt tiden på at søge job, flytte eller føre valgkamp om mere lukrative poster på Christiansborg eller i EU.

2) Paranoid skizofren stofmisbrugende køllemorder kan føre til masseindvandring

I en kronik i Berlingske advarer blandt andre professor Mads Bryde Andersen om, at en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kan åbne en motorvej for indvandring af syge udlændinge. Dommen tvinger Danmark til at tage en kriminel tilbage. Han var ellers blevet udvist efter at have medvirket til at slå en mand ihjel med en kølle.

Domstolens begrundelse er ifølge Bryde Andersen, at udvisningen kunne risikere at forværre den paranoid skizofrene stofmisbrugende mands sygdomstilstand. Bryde Andersen mener, at dommen fører til en retstilstand, hvor syge udlændinge ikke kan udvises, hvis ikke udsendelseslande, for eksempel Danmark, kan bevise, at modtagerlandet har samme niveau for lægebehandling.

3) Myndigheder advaret om momssvindlere i 11 år

Jyllands-Posten kan fortælle, at danske myndigheder som Rigspolitiet, Skat, Politiets Efterretningstjeneste og flere politikredse siden 2008 har modtaget advarsler om personer, der står bag formodet momssvindel for over 800 millioner kroner. Det viser et lækket dokument, som Justitsministeriet har afgivet i fortrolighed til Folketingets Retsudvalg.

Af dokumentet fremgår det, at Bagmandspolitiets hvidvasksekretariat har videregivet oplysningerne til myndighederne i årevis.

4) Endnu en fejl i DNA-match

Politiet kan stå over for en ny skandale af uoverskueligt omfang, mens de forsøger at rydde op i teleskandalen. I sidste uge kom det frem, at en uskyldig var blevet sigtet på baggrund af fejl i politiets DNA-undersøgelse.

Men nu kan Berlingske fortælle om endnu en sag, hvor en mand har siddet varetægtsfængslet, blandt andet på baggrund af et forkert DNA-match. Dermed er der nu opstået usikkerhed om to af de bevistyper, teledata og DNA, som hidtil har været betragtet som sikre beviser.

5) LA og V-profil bakker op om nyt DAB-udbud

Søndag aften meldte nye stemmer sig i koret, der ønsker, at udbuddet om en ny DAB-kanal skal gå om. Både Liberal Alliance og Venstre-profilen Claus Hjort Frederiksen bakker op om De Radikale, der allerede har ytret, at det omdiskuterede udbud skal starte forfra.

LA-leder Alex Vanopslagh gør det på Facebook klart, at det er partiets officielle holdning, mens V-nestor Claus Hjort understreger, at det er hans personlige holdning, at Radio24syv får en ny chance for at vinde udbuddet.

»Jeg forstår ikke, at det danske samfund har råd til at skrotte dette bidrag til mediebilledet,« skriver Claus Hjort i et Facebook-opslag. Han forsøger nu at overbevise sine partifæller om, at det skal være Venstre-politik.

Mandag morgen meddeler fungerende kulturminister Rasmus Prehn, at han nu vil have Radio- og tv-nævnet til at svare på den seneste tids spørgsmål og kritik om begrundelsen for valget af udbyder til den nye DAB-kanal. Det skal ske til et møde, hvor medieordførere fra Folketingets partier kan stille spørgsmål til nævnet.

DET SKER I DAG:

Draghi siger farvel til ECB

Næppe nogen har haft så stor indflydelse på danskernes privatøkonomi de seneste år som Mario Draghi, der ved et arrangement i dag siger farvel til posten som chef for Den Europæiske Centralbank. Det er bankens aggressive jagt på en øget inflation, der har fået renten til at styrtdykke op gennem 10erne i en grad, så renten for længst er endt i minus. I tyske medier omtales Draghi som grev Draghila, der suger de tyske borgeres bankkonti tør for penge, skriver Berlingske. Draghi afløses 1. november af franske Christine Lagarde.

Slutopgør i »Operation Condessa«

Sagen, som i politiet gik under navnet »Operation Condessa«,​ indledes i Østre Landsret, hvor landsretten gennem 18 retsmøder skal behandle sagen om indsmugling, besiddelse og overdragelse af 36 kilo kokain. Ved byretten blev syv mænd dømt. Den hårdeste straf var fængsel i 12 år.

Kronprinsen holder kongejagt

Kronprins Frederik byder i dag på kongejagt i den jyske del af riget, nærmere bestemt Gludsted Plantage, hvor det efter sigende vrimler med kronvildt. Plantagen er Danmarks største skovareal og også blandt de mindst besøgte. Jagten begynder for de inviterede klokken 8.30. Kronprinsen var også vært ved sidste års jagt, hvor de 23 gæster nedlagde 33 krondyr, hvilket skulle være meget flot. Efter jagten fik gæsterne gryderet og kartoffelmos. Det er endnu uklar, hvad dette års frokost står på.

Dagens citat

Præsident Donald Trumps beskrivelse af Islamisk Stat lederen al-Baghdadis død

»Han nåede enden af tunnellen med vores »hunde« i hælene. Han udløste sin vest, og dræbte sig selv og tre børn. Hans krop blev lemlæstet af eksplosionen. Tunnellen faldt sammen over den. Banditten, der så ihærdigt forsøgte at intimidere andre, tilbragte sine sidste øjeblikke i frygt, i total panik og rædsel, skræmt fra vid og sans af de amerikanske soldater, der nærmede sig.«


Læs også Berlingskes analyse af konsekvenserne ved al-Baghdadis død.

Dagens tal

648: Så mange biler er indtil videre blevet sat i brand i år, kan man læse i denne reportage fra Baldersgade i København.