Politikere fordømmer mordplaner mod JP-tegner

De politiske partier er dybt rystede over anholdelserne af personer, der havde mordplaner mod bladtegneren Kurt Westergaard.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske politikere er chokerede over morgenens anholdelse af personer, der angiveligt havde planer om at myrde bladtegneren Kurt Westergaard, der er kendt for at have lavet tegningen af Muhammed med en bombe i turbanen.

V vil lave handlingsplan mod ekstremisme
- Indsatsen mod ekstremisme og radikalisering i det danske samfund skal styrkes.

Så kontant er meldingen fra Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, der er chokeret over planlægningen af attentatet.

- Det er rystende, at en gruppe ekstremister har planlagt at dræbe bladtegneren Kurt Westergaard. Jeg er chokeret, forarget og fordømmer på det kraftigste den ekstremistiske gruppe.

- Et attentat mod en dansk bladtegner er et attentat mod det danske demokrati. Det kan ikke være rigtigt, at man risikerer at miste livet, fordi man bruger sin ytringsfrihed.

- Vi skal bekæmpe de ekstremistiske og udemokratiske kræfter i det danske samfund. Regeringen vil derfor lave en samlet handlingsplan mod ekstremisme og radikalisering.

DF dybt rystet
Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, siger i en pressemeddelelse, at han er dybt rystet over anholdelserne.

- Det chokerer mig, at vi er nået dertil i Danmark, at man kan blive truet på livet for at bruge sin ytringsfrihed. Jeg føler meget med Kurt Westergaard og hans pårørende, som lever under et helt urimeligt pres. Det beviser, at islamistiske kræfter bor og arbejder i bedste velgående i vores land, og at kampen for vores danske værdier er vigtigere end nogensinde, siger han.

Peter Skaarup opfordrer til en yderligere styrkelse af kampen mod islamismen og for de danske værdier, og han opfordrer moderate muslimer til at komme på banen med en fordømmelse af mordplanerne.

- Vi politikere kan opstille en synlig konsekvens over for den slags hjemlig islamisme, men det moderate muslimske samfund må også komme på banen med en fordømmelse uden forbehold. Der kan ikke være nogen som helst forståelse for denne primitive fanatisme, siger Peter Skaarup.

K: Ytringsfriheden er under pres
Hos de Konservative siger politisk ordfører Henriette Kjær:

- Det planlagte drab på bladtegneren Kurt Westergaard er grusomt for ham og hans familie. Samtidig er det et voldsomt attentatforsøg på de danske frihedsrettigheder. Jeg kan ikke fordømme det kraftigt nok.

Hun siger i pressemeddelelsen, at Kurt Westergaard fortjener stor ros og respekt for som bladtegner at have spiddet alle samfundsgrupper med sin skarpe pen, og fortsætter:

- Gruppen af muslimer, som står bag drabsplanene på Kurt Westergaard, er desværre et tydeligt eksempel på, at ytringsfriheden er under pres – ikke bare udefra, men også inden for vores grænser. Det demonstrerer med al tydelighed, at der bor mennesker i Danmark, som absolut ingen forståelse har for danske værdier og frihedsrettigheder

S: Stor ros til PET
Socialdemokraterne roser PET for at have grebet tidligt og hurtigt ind i mordplanerne mod bladtegneren. Næstformand i Socialdemokraternes folketingsgruppe, Morten Bødskov, siger:

- Det her understreger, at det dels handler om en alvorlig terrortrussel fra islamiske fundamentalister, men også vigtigheden af, at os, der tror på demokrati, frihed og ytringsfrihed, står sammen i et forsvar for, at man kan tegne og ytre sig, som man vil.

SF: Nul tolerance
Også SF ser med stor alvor på sagen.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at den slags kan tænkes at finde sted i Danmark. Vi har ytringsfrihed, og det er en af forudsætningerne for vores demokrati. En grundlæggende forudsætning, som på ingen måde må antastes, siger Anne Baastrup, der er retspolitisk ordfører for SF.

- Jeg har tiltro til, at både PET og politiet følger denne type af sager nøje og griber tidligt ind, hvilket jeg er glad for. Der skal naturligvis være absolut nul-tolerance overfor så alvorlige forhold.

Enhedslisten: Totalt uacceptabelt
- Det er naturligvis totalt uacceptabelt at planlægge mord på andre personer og hvis der er tale om planer, som er et led i at bekæmpe ytringsfriheden, er det om muligt endnu være, siger Per Clausen, kulturordfører og fungerende gruppeformand for Enhedslisten i en pressemeddelelse.

- Vi ved endnu ikke noget konkret om baggrunden for PETs aktion. Derfor har vi ingen mulighed for at bedømme den konkrete sags indhold og alvor. Ingen er skyldige, før de er dømt. Derfor vil vi være meget opmærksomme på, at de anholdtes retssikkerhed sikres.Under alle omstændigheder tager vi skarpt afstand fra vold, mordtrusler og planlægning af mord som redskaber i den politiske kamp, slutter han.

RV: Mordplaner aktualiserer forslag om terrorkommision
- Det er helt uacceptabelt, at nogen så meget som overvejer at bruge sådanne metoder. Det er et angreb på demokratiet, siger det Radikale Venstres gruppeformand, Margrethe Vestager.

Hun mener, at der skal forskes mere i radikalisering, og at hændelsen aktualiserer det radikale forslag om en terrorkommission..

- Det maner til eftertanke, at vi har så ekstreme elementer iblandt os, og aktualiserer det behov vi har for at få mere viden om, hvad der skaber radikalisering. Vi har tidligere foreslået mere forskning i radikalisering - og vi ønsker en langt større boligsocial indsats, så ingen unge mennesker ubemærket kan vende verden ryggen og lade sig indfange af ekstremister. Det aktualiserer vores forslag om en terrorkommission, så vi er sikre på, at PET har de redskaber, der skal bruges i kampen mod ekstremisme.