Politikere føler sig syltet i rullepølse-sag

Fødevarminister Dan Jørgensen (S) blev orienteret om Listeria-udbruddet dagen før, at offentligheden blev bekendt om udbruddet. Ordførere undrer sig og kritiserer forløbet.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langt fra tilfredstillende, at hverken fødevareminister Dan Jørgensen (S) eller folketingets fødevareordfører var orienteret kort før eller efter, at offentligheden fik kendskab til udbruddet af Listeria-bakterien, som nu har kostet 12 mennesker livet.

Sådan lyder kritikken fra en række politikere, efter at fødevareministeriet nu bekræfter, at Dan Jørgensen først blev orienteret om sagen dagen før, at udbruddet blev offentlig kendt, mandag d. 11. august. Departementet i Fødevareministeriet blev orienteret fredag d. 8. august. Det bekræfter Fødevareministeriet over for Berlingske.

»Det lyder som manglende information. Ministeren burde have informeret os ordførere mandag aften eller tirsdag morgen senest. Det er jeg overrasket over, at han ikke har gjort. Men hvis han heller ikke har været informeret, så er den helt galt et andet sted, og så har han et meget stort problem,« siger De Konservatives fødevareordfører, Charlotte Dyremose (K).

Tirsdag d. 12. august kom det til offentlighedens kendskab, at 12 mennesker over hele landet er døde af Listeria-bakterien, som de har fået ved at spise pålæg fra virksomheden Jørn A. Rullepølser i Hedehusene. Det er formentlig sket som en del af måltider under sygehusindlæggelser eller plejeophold. Man skal normalt være svækket for at blive syg af listeria, mens raske mennesker ikke har noget at frygte.

Fødevarestyrelsen var i juli orienteret om, at listeria-bakterien i flere af de syge patienter stammede fra Jørn A. Rullepølser i Hedehusene. Herefter gik der tre uger, før styrelsen rykkede ud og tog nye prøver af bakterien, og tre dage blev virksomheden derfor lukket. Det har ført til kritik fra en række politikere og senest Forbrugerrådet, som ikke mener, at Fødevarestyrelsen handlede hurtigt nok i sagen.

At ministeren heller ikke har været orienteret undrer også Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen (V), kalder ligeledes forløbet for utilfredsstillende.

»Umiddelbart undrer det mig, at der ikke har ringet en klokke i systemet, og at man ikke har givet ministeren og ordførerne en eller anden form for orientering om, at noget var under opsejling. Man kan ikke sige alt, før man har undersøgt sagen til bunds, men det havde været nyttigt at have været opmærksom på, at der var noget på vej. Sagen er på et niveau, hvor vi burde være orienteret,« siger Erling Bonnesen.

Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen (EL), har udtrykt skarp kritik af, at der er gået tre uger fra man opdagede, at der var et udbrud, til man fik grebet ind over for virksomheden.

»Det lyder mærkeligt og helt utilfredsstillende, at ministeren blev orienteret så sent. Men det er forhåbentlig noget, vi også får svar på med den kommende redegørelse. Ellers kan man sige, at det er en sag mellem ministeren og Fødevarestyrelsen, men det lyder ikke tilfredsstillende,« siger Per Clausen.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har ikke mulighed for at stille op til interview, da han først i aften er hjemme fra sin rejse til Grønland. Han skriver dog i en mail, at »sagen er meget alvorlig«, og at »det er vigtigt, at vi får endevendt hele forløbet«.

»Der er brug for en tilbundsgående undersøgelse af om forløbet kunne være håndteret anderledes. Har Fødevarestyrelses reageret hurtigt nok og er kontrolreglerne som de eksisterer i dag gode nok. Det er nogle af de spørgsmål, jeg forventer at få besvaret med redegørelsen. 12 mennesker er døde, og det er mig magtpåliggende, at vi lærer af denne ulykkelige sag og gør alt, hvad vi kan for at undgå lignende sager,« skriver Dan Jørgensen, der har bedt Fødevarestyrelsen om en grundig redegørelse af sagen.

»Jeg er parat til at se på alle muligheder for forbedringer. Derfor vil jeg også indkalde partierne til drøftelser af fødevarekontrollen, så snart jeg har modtaget redegørelsen.«