Politikere er klar til at betale for deres Rådhus-bryllup: Send os regningen

Flere københavnske politikere, der har lånt et lokale på Københavns Rådhus i forbindelse med deres bryllup, er nu villige til at betale for lokalet.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) blev viet på Københavns Rådhus i 2012 og fik ligesom borgmester Anna Mee Allerslev stillet et lokale til rådighed efterfølgende. Det er hun klar til at betale for, men hun kan ikke få oplyst hvor meget og til hvem. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune kan ende med at modtage tusindvis af kroner fra politikere, som ønsker at betale for de lokaler på Rådhuset, de oprindeligt lånte kvit og frit i forbindelse med deres bryllup.

I går, onsdag, meddelte beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R), at hun nu vil betale 65.000 kr. for leje af Rådhushallen på Københavns Rådhus, som hun benyttede i forbindelse med sin bryllupsreception i august. Det har hun ikke villet hidtil, fordi alle formelle regler var overholdt.

Sagen har fået stor opmærksomhed i medierne, fordi borgmesteren lånte lokalet gratis, mens almindelige borgere skal betale for at få stillet Rådhushallen til rådighed. Eksperter har blandt andet kritiseret de københavnske politikere for at benytte sig af privilegier, der ikke er alle forundt.

Nu melder flere medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation, som ligeledes har fået stillet et lokale til rådighed i forbindelse med deres bryllup, sig klar til at betale.

Heriblandt Venstres spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard, der blev gift i 2012 og holdt reception i Rådhusets festsal.

Hun fortæller, at hun for fire uger siden henvendte sig til BR-sekretariatet for at få oplysninger om beløbet. Det var sekretariatet imidlertid ikke i stand til at oplyse, fordi Cecilia Lonning-Skovgaards bryllup ligger fem år tilbage i tiden:

»Så rent praktisk kan jeg faktisk ikke gøre noget lige nu, for jeg kan ikke få oplyst, hvad det er for et beløb, og hvilken kasse det skal betales til, fordi der er gået så mange år,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard til Berlingske.

Hun afventer derfor den redegørelse, som kommunen skal lave til Ankestyrelsen, og som vil blive præsenteret for Borgerrepræsentationen 30. november - efter kommunalvalget.

»Det er klart, at hvis Ankestyrelsen kommer frem til, at der skal betales noget, går jeg ud fra, at den også siger noget om beløbet. Viser den, at jeg skal betale noget eller skylder noget i skat, vil jeg selvfølgelig svare det med det samme,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Benyttede du, ligesom Anna Mee Allerslev, Rådhushallen til dit bryllup?

»Nej, det var meget mindre. Det var i et lokale på 2. sal, det, der hedder festsalen, og der var ikke musik. Det var i to timer, fra kl. 15-17, hvor vi serverede rådhuspandekager, crémant og kaffe og vand, og jeg tror, at de, som ville, kunne få en øl. Det betalte vi så for, ligesom vi betalte for serveringspersonale, vagter, bordopdækning og så videre,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Også de Radikales Henrik Nord blev viet på Rådhuset i 2015 og fik efterfølgende stillet et lokale til rådighed. Dog heller ikke Rådhushallen:

»Jeg havde min vielse på Rådhuset og gav så et glas vin og et stykke kage til de 100 mennesker, der var kommet, i et af de andre lokaler på Rådhuset. Jeg var slet ikke i nærheden af Rådhushallen,« siger Henrik Nord.

Han er også villig til at betale for lån af lokale, og det har han efter eget udsagn hele tiden været.

»Da jeg skulle have min vielse, bad jeg om at få en regning på det. Jeg var ikke ude i, at jeg skulle have det gratis. Jeg var ude i, at jeg skulle leje et lokale, og derfor er det her ikke en respons på, at Anna nu har ønsket at betale. Jeg har hele tiden sagt, at selvfølgelig vil jeg betale for det, jeg har brugt. Jeg har bare aldrig modtaget en regning,« siger Henrik Nord.

Han fortæller, at han flere gange har rettet henvendelse til Rådhuset med henblik på at modtage en faktura.

Men uden at modtage en?

»Ja, for forvaltningen på Rådhuset har fortalt mig, at jeg ikke skal betale,« siger han.

Ifølge BT, som har startet sagen, fremgår det af Københavns Kommunes regler, at medlemmer af Borgerrepræsentationen ikke må bruge lokaler til private arrangementer. Alligevel har Københavns Kommune haft en såkaldt administrativ praksis, hvor politikerne har fået lov til at benytte lokalerne til bryllupper. Den administrative praksis blev besluttet i 2012 af gruppeformændene til et møde, hvor der ikke blev ført referat.

Opdatering: I den oprindelige artikel fremgik det, at Cecilia Lonning-Skovgaard var blevet viet på Københavns Rådhus. Det er hun ikke. Hun har kun holdt sin reception på rådhuset.