Politikere er altid uskyldige (siger de selv)

Collage: Nathalie Nystad Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man siger, at nederlaget er faderløst, mens sejren har mange fædre. Når noget går galt, har alle travlt med at lægge afstand, mens man gerne tager æren for det, der går godt. Sådan er det i livet og ikke mindst i politik, viste det sig denne uge.

Lad os begynde hos de Radikale, partiet, hvis fromme selvopfattelse tilsyneladende er beskyttet af et tykt lag teflon. Anna Mee Allerslev, Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, er blevet gift og bookede i den forbindelse Rådhussalen på Københavns Rådhus. Hun stod og skulle finde plads til 300 af de nærmeste venner og familie og fik lov til at låne salen gratis, selv om almindelige borgere skal hoste op med 65.000 kroner.

»Jeg elsker København, og jeg elsker mit arbejde,« forklarede hun det selv på Facebook.

Hun understregede, at hun endda selv havde betalt for maden og personalet, men ifølge et par eksperter burde hun også betale skat af de 65.000 kroner.

Det ligner unægtelig en dårlig sag for borgmesteren – især med kommunalvalget, der nærmer sig hastigt. Sjovt nok blev Peter Stensgaard Mørch, direktør i Økonomiforvaltningen, hurtigt enig med sig selv om, at nu var et godt tidspunkt at tage skylden for Anna Mees problemer. Han oplyste til Berlingske, at det er »forvaltningens ansvar«, hvis en ekstern undersøgelse skulle finde, at reglerne er blevet brudt. Og dermed kunne Anna Mee Allerslev formentlig ånde lettet op. Troede hun i hvert fald.

Efter et par henvendelser fra pressen kom hun pludselig i tanke om, at hun også havde holdt fødselsdag på rådhuset i 2014, og nu hvor hun havde tænkt over det et par år, ville hun gerne bringe den sag ud af verden så hurtigt som muligt. 17.316,25 kroner er således overført til kommunen. Fremtiden vil vise, om Anna Mee Allerslev har valgt at markere flere af sit livs begivenheder i det offentlige, men ifølge en leder i Ekstra Bladet er den egentlige skandale ikke pengene. Det er hende selv.

»Borgmesteren siger med sin handlemåde, at hun er hævet over andre borgere. Signalet, hun sender, er, at Anna Mee Allerslev ikke nødvendigvis sidder på sin post for borgernes skyld, men derimod for sin egen,« lød det.

Sagen bekræfter rigtignok fordommene om, at politikere ikke er helt som os andre. Hvilke andre mennesker ved deres fulde fem ville vælge at blive gift på deres arbejdsplads?

Der er også problemer med at placere skylden for nogle ting, der er sket i Vestjylland. Det handler om bævere. De hærger Kloster- heden ud for Holstebro i stort tal, efter at Naturstyrelsen i 1999 slap nogle stykker løs i området med henblik på såkaldt naturpleje. I dag har de udviklet sig til en plage.

»For det første har de fældet en hektar af mine træer. Og jeg har to søer, som jeg har betalt for at få lavet – der har bæverne fyldt en masse grenstumper i, og det vil koste 13.000 at få renset op,« siger lodsejer Find Andersen-Fruedahl til Danmarks Radio.

Ifølge hans egne beregninger har bæverne kostet ham op mod 300.000 kroner, og dem vil han have tilbage. Derfor har han lagt sag an mod staten. Det er den første sag af sin art, og hvis staten taber, kan den se frem til en stribe erstatninger for det bæverhelvede, man har sluppet løs mod områdets oprindelige indbyggere.

Ansvaret for Helle Thorning-Schmidts nederlag i 2015 er heller ikke blevet placeret endnu. Det kom frem i DRs TV-serie »Statsministrene«, der har samlet de forhenværende statsministre Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt samt den forhåndenværende Lars Løkke Rasmussen. Helle Thorning-Schmidt tabte som bekendt til Lars Løkke, hvilket nærmest er en bedrift i sig selv. I hendes øjne var det dog ikke hendes skyld.

»Det kan også være, vi var blevet valgt igen, hvis vi i løbet af de år, jeg var statsminister, havde haft lidt mindre intern debat. Det gjaldt blandt andet tidligere formænd, som jo havde rigtig mange holdninger til tingene,« sagde hun. Mogens Lykketoft gav hende efterfølgende ret i, at han havde blandet sig meget. Men, tilføjede han:

»Jeg tror faktisk, at hvis nogle af de råd, var blevet fulgt, som jeg og andre forgæves prøvede at give, så havde det været nemmere at nå en valgsejr.«

Troen på egne evner fejler i hvert fald ikke noget, og det er jo et første skridt. Om ikke til selverkendelse, så til magten.

Imens fortsætter slaget om Amager Fælled i København. Groft opsummeret handler sagen om, hvem der har ret til at bo der, frøer eller mennesker. Kommunen vil bygge 2.500 nye boliger for at få plads til Københavns mange nye beboere, det vil sige flygtningestrømmen fra provinsen i Jylland. Venner af Amager Fælled vil hellere have natur, og søndag mødtes de til en fælles protest med sangeren Johan Olsen. Han deltog med følgende sentimentale strofer:

Her går vi rundt på et hav af sten / Rundt i byens gader / Men på fælleden flyver vi frit / La’ ingen ta’ din sidste blomst.

For at rangliste ugens begivenheder: Hvis nogen skal tage ansvar for noget, må det være Johan Olsen. Københavns borgere vil hellere finansiere Anna Mee Allerslevs forældres sølvbryllup end at lytte til en sentimental protestsang, der handler om sølle seks procent af fælledens samlede areal.

Collage: Nathalie Nystad Fold sammen
Læs mere