Politikere endelig enige: Det skal homo-pladsen hedde

Efter lang tids politisk frem-og-tilbage har pladsen ved siden af Københavns Rådhus endelig fået et navn, der hylder LGBT-miljøet og dets historie i hovedstaden.

Pladsen ved siden af Rådhuset skal fremover hedde 'Regnbuepladsen'. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København har nu fået en Regnbueplads.

En lille flig af Rådhuspladsen skifter nemlig navn til Regnbuepladsen for at hylde det homoseksuelle miljø i hovedstaden.

Det har et overvældende flertal i Københavns Borgerrepræsentation besluttet torsdag aften.

Regnbuepladsen ligger på Vester Voldgade lige ved statuen af lurblæserne og Københavns Rådhus. Navnet er en hyldest til »det særlige københavnske frisind« og kampen for lige rettigheder for LGBT-miljøets lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede.

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (S) er glad for den brede politiske opbakning, som han ser som kommunens støtte til LGBT-personers kamp for lige rettigheder.

»For mig er det dog lige så meget en markering af, at der stadig er mange vigtige kampe at kæmpe. Blandt andet skal transkønnede ikke stemples som psykisk syge, som de bliver i dag,« siger Morten Kabell i en pressemeddelelse.

»I mange lande oplever bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner stadig voldsom diskrimination. Se på Rusland, der afholder OL nu, eller et afrikansk land som Uganda, hvor homoseksualitet straffes med livstid i fængsel. Det er fuldstændig vanvittigt. Der er mange kampe at kæmpe internationalt, og her er navnet Regnbuepladsen er klart signal fra København,« tilføjer borgmesteren.

Det oprindelige forslag var, at pladsen skulle opkaldes efter Axel Axgil, som var medstifter af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (i dag LGBT Danmark) og mangeårig forkæmper for homoseksuelles rettigheder.

Som det første par i verden blev selvsamme Axel Axgild og hans kæreste Eigil Eskildsen viet på Københavns Rådhus i 1989. Det år havde Danmark som bekendt som det første land i verden givet homoseksuelle mulighed for at indgå registreret partnerskab.

Siden da blev Danmark dog overhalet af mange andre lande, og først i 2012 blev det muligt for homoseksuelle at blive gift på lige fod med heteroseksuelle.

Forslaget om Axel Axgils Plads blev dog trukket på grund af mange protester. Siden indstillede Vejnavnenævnet, at pladsen skulle opkaldes efter skuespiller Hannah Bjarnhof, der i en sen alder stod frem som lesbisk. Det forslag blev dog vraget til fordel for navnet Regnbuepladsen.

Det nye navn Regnbuepladsen er blandt andet blevet foreslået af LGBT Danmark.