Politikere bad borgere om klimaideer. Det endte ikke godt

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens tungeste historier og vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Den tidligere regering tog folket med på råd, idet den bad borgerne om at bidrage med gode ideer til, hvorledes CO2-udledningen kan bringes ned. Godt 1.000 borgere svarede – ingen klimaordførere har dog haft mulighed for at nærstudere de mange bidrag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pawel Kapzinsky/Ritzau Scanpix

God morgen!

Vi indleder dagens overblik med det iranske missilangreb, der har ramt militærbaser i Irak.

Iransk »hævn«: Missiler rammer base med danske soldater

Iran har natten til onsdag affyret ballistiske missiler mod luftbasen Ain Al-Asad i det vestlige Irak, hvor både amerikanske og danske soldater er udstationeret.

Det sker for at hævne USAs drab på den magtfulde iranske general Qassem Suleimani, der fandt sted i fredags.

Irans Revolutionsgarde bekræfter, at den står bag angrebet, skriver Reuters.

Indtil videre er der ingen meldinger om sårede eller dræbte blandt de amerikanske styrker, skriver Ritzau. Heller ingen danske soldater er kommet til skade ved angreb på Ain Al-Asad-basen, oplyser Forsvaret. Også en luftbase i Erbil i den nordlige og kurdiske del af Irak er blevet angrebet med missiler.

USAs præsident, Donald Trump, kommenterede i nat angrebene på Twitter:

»Alt er godt«, skrev han blandt andet og meddelte, at han senere onsdag vil komme med en udtalelse.

Læs mere om angrebene her.

Minister bad borgere om ideer til klimalov – ingen så de 1.043 forslag

Det kan åbenbart være svært at huske, at man har bedt folket om gode ideer.

Dette må være konklusionen efter, at avisen Information kan fortælle, at ingen af partiernes klimaordførere har læst de 1.043 borgerforslag, som man lovede ville danne grundlag for Danmarks nye klimalov.

I december 2019 landede regeringen aftalen om en bindende klimalov med et bredt flertal, som fremsættes i Folketinget til februar.

Det var på opfordring fra tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at borgerne har indsendt deres forslag til den ny klimalov. Ordførerne så angiveligt først forslagene, da Information bragte et uddrag af dem tirsdag.

Josephine Fock vil være leder af Alternativet

Politiken skriver i dag, at Josephine Fock, der var med til at lancere Alternativet i 2013, nu vil være leder af partiet. Josephine Fock forlod dansk politik i efteråret 2018.

I februar træder Uffe Elbæk tilbage, hvorved posten bliver ledig.

»Jeg vælger at stille op som politisk leder for Alternativet, og det gør jeg, fordi jeg er blevet opfordret af rigtig, rigtig mange. Ikke kun af enkeltpersoner, men også af kredse, dækkende for hele landet«, siger Josephine Fock til avisen.

Hver tredje kvinde i sundhedssektoren udsat for vold

Information kan berette om en ny rapport fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Den viser, at hver tredje kvinde i sundhedssektoren er blevet udsat for vold eller trusler. Ansatte i sundhedssektoren er stærkt overrepræsenterede, når det kommer til vold og trusler på arbejdspladsen, viser rapporten ifølge avisen. Højere normeringer kan være en del af løsningen, mener organisationer og sundhedsministeren.

Kommuner klar til at smide biler ud af byerne for at gavne klimaet

Ifølge Jyllands-Posten lancerer Kommunernes Landsforening, KL, nu 48 forslag, der blandt andet skal give den enkelte kommune frie hænder til af forhindre de mest forurenende og klimabelastende biler i at køre i byerne. Flere større byer er allerede i gang.

I København har teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) tanker om udelukkende at tillade elbiler at køre på Jagtvej, en af hovedstadens mest befærdede gader – Jagtvej går fra Østerbro til Frederiksberg. København er samtidig ved at få så mange biler som muligt ud af Middelalderbyen.

Jacob Bjerregaard (S), formand for KL’s miljø- og forsyningsudvalg. til Jyllands-Posten

»Nogle kommuner vil gerne gå langt med deres miljøzoner. Det synes vi, de skal have lov til.«


I Aalborg vil man have de mest forurenende køretøjer ud af bymidten og indfører i den forbindelse fra 1. juli skærpede regler for byens eksisterende miljøzone, mens varetransporten skal elektrificeres fuldt ud. Det oplyser Michael Damm, chef for bæredygtighed og udvikling i Aalborg Kommune, til Jyllands-Posten.

»Nogle kommuner vil gerne gå langt med miljøzoner. Det synes vi, de skal have lov til. Det er vigtigt, at den enkelte kommunalbestyrelse får større mulighed for selv at bestemme,« siger Jacob Bjerregaard (S), formand for KLs miljø- og forsyningsudvalg.

Klimaminister Dan Jørgensen kalder udspillet fra KL »enormt positivt«.

Efter storstilet udflytning: Kun 775 ekstra offentlige job i 33 kommuner

Nye beregninger fra Dansk Industri viser, at den store udflytning af arbejdspladser, som har kostet cirka halvanden milliard kroner, langt fra har givet den balance mellem København og provins, der var kongstanken bag. Det skriver Berlingske i dag.

Netto har de 33 kommuner kun fået tilført 775 offentligt ansatte – eller i gennemsnit 23 flere offentligt ansatte pr. »udflytningskommune« – siden 2013.

Den store flytteplan har medført, at kun to ud af ti medarbejdere valgte at flytte med til provinsen, og at flere styrelser, råd og nævn i dag kæmper med at genoprette arbejdsgange efter et stort tab af viden, ligesom de må arbejde på at nedbringe lange ventetider på sagsbehandling.

Differencen mellem de 8.000 udflyttede arbejdspaldser og de reelt 775 tilførte bunder i, at der i perioden er reduceret i antallet af andre offentlige job i blandt andet kommuner og regioner. Så mens statsansatte fra København er rykket ind, er andre offentligt ansatte altså forsvundet.

»Debatten har længe handlet om de statslige arbejdspladser, mens det, der kan skabe ringe i vandet og synergi til gavn for kommunerne, er private job. Dem er der langt større potentiale i,« siger direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard. Han mener dog, at den statslige udflytning sagtens kan være en god idé, »hvis det giver mening.«

DAGENS TAL: 1.043

Så mange borgere indsendte på opfordring af den tidligere klimaminister forslag til den nye klimalov. Ingen ordførere så forslagene, inden loven blev vedtaget.

DET SKER I DAG

Royale tvillinger fylder ni år
Kronprinsparrets tvillinger, prins Vincent og prinsesse Josephine, har i dag fødselsdag. De royale tvillinger fylder ni år.

Åbent samråd om egenbetaling for tolkebistand
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er i dag klokken 13 kaldt i samråd om egenbetaling for tolkebistand. En undersøgelse foretaget af Lægeforeningen og Institut for Menneskerettigheder viser, at tolkegebyret skader både lægers arbejdsvilkår og patientsikkerheden.

Ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn om Iran/Irak
Regeringen har indkaldt til ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn klokken 13.45 for at orientere om situationen i Iran og Irak. Tidspunktet er endnu ikke kendt.

Flygtet Nissan-chef holder pressemøde
Den tidligere chef for Nissan Carlos Ghosn holder pressemøde i Beirut i Libanon klokken 14 efter, at han er flygtet fra sin husarrest i Japan. Ghosn er anklaget for skattesvindel i Japan.

Programmet for markeringen af Genforeningen præsenteres
Genforeningen 2020 præsenterer i dag programmet for 100-året for Genforeningen. I 2020 vil flere end 900 kulturelle aktiviteter markere jubilæet. Pressemødet finder sted klokken 14.00 i Koncerthuset i København.