Politikere afviser tvangsvaccination af børn

Trods stigende antal forældre, der fravælger at lade deres børn vaccinere, vil flertal i Folketinget ikke gøre vaccination lovpligtigt.

Arkivfoto. Trods stigende antal af forældre, der undlader at lade sine børn vaccinere, vil et bredt flertal i Folketinget ikke lovgive om tvungen vaccination. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis antallet af forældre, der fravælger at lade deres børn vaccinere, bliver ved med at stige, bør vaccination gøres lovpligtig. Det mener professor i etik ved Roskilde Universitet Thomas Søbirk Petersen.

Men tvang skal aldrig blive et redskab til at få flere forældre til at vaccinere deres børn, lyder det fra et bredt flertal i Folketinget.

»Det er uansvarligt af forældre ikke at sikre, at deres børn får de vaccinationer, som de skal have, men det er ikke rigtigt at gøre det lovpligtigt,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S).

Hos de Radikale mener sundhedsordfører Marlene Borst Hansen (R), at man i stedet skal gøre en ekstra indsats for at overbevise om det fornuftige i vaccination.

»Sundhedsplejerskerne, de praktiserende læger og andre, der er i kontakt med nybagte forældre, skal blive endnu bedre til at fortælle om risikoen ved ikke at vaccinere sit barn,« siger hun.

Samme vej ønsker Venstre at gå:

»En voksende skepsis mod vaccination blandt forældre kommer jo ikke ud af det blå, og derfor skal vi blive bedre fra sundhedsmyndighedernes side til at informere og vejlede. Men vi skal samtidig respektere det valg, hver enkelt forælder træffer,« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

Etikprofessor Thomas Søbirk Petersen kalder det en skadeshandling at fravælge vaccination, fordi konsekvensen kan være, at børn bliver ramt af smitsomme sygdomme.

»Vi skal bruge loven, når vi vil forsøge at forhindre, at nogle folk skader andre. Vi bruger jo loven til at indskrænke folks frihed, når der er tale om eksempelvis mord og voldtægt, eller når vi kører for stærkt i trafikken,« siger han.

Tal fra Statens Serum Institut viser ifølge Kristeligt Dagblad, at 86 procent af danske børn født i 2012 blev vaccineret for mæslinger, røde hunde og fåresyge.

Ifølge professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen spreder der sig lige nu en skepsis sig mod at lade sine børn vaccinere til Danmark fra USA, hvor en mæslingeepidemi hærger.

Flere forældre er blandt andet bekymret for skadevirkningerne ved vaccination. Men det er et usagligt argument, mener Allan Randrup Thomsen:

»Det er et meget følelsesmæssigt argument og hænger muligvis sammen med, at vi ikke længere ser så mange mæslingetilfælde herhjemme. Jeg tror, at nogle glemmer, hvor alvorlig en sygdom det er,« siger han.

Samtidig advarer han om, at det er en »tikkende bombe«, når så mange børn ikke bliver vaccineret.

»Vi har en situation, hvor en efterhånden forholdsvis stor del af befolkningen ikke lader deres børn vaccinere. Det betyder, at der i den danske befolkning bliver flere og flere individer, som vokser op uden at være immun over for mæslinger. Når vi så på et tidspunkt får introduceret mæslinger til Danmark, hvilket unægteligt kommer til at ske, så kan vi få alvorlige småepidemier,« siger professoren.

»Mæslinger kan i værste fald forårsage død, og når vi sammenligner sandsynligheden for at få alvorlige følgevirkninger i forhold til den naturlige infektion og i forhold til vaccination, så er det langt sikrere at lade sig vaccinere,« påpeger han.

Ifølge Allan Randrup Thomsen ligger den optimale vaccinedækning i Danmark på cirka 95 procent.