Politiker om overlægers lønninger: »Det kunne være, at overlægerne skulle opfinde en kur mod ondt i røven«

Der er delte meninger om de store engangsudbetalinger på mere end 250.000 kroner, som et stort antal overlæger i Region Hovedstaden har fået. En politiker kalder lønningerne »fuldstændig horrible«, mens en anden har »stor respekt« for de læger, der yder en ekstra indsats. En tredje mener, at diskussionen »bare er misundelse«.

207 ud af 2.371 overlæger har fået engangsudbetalinger på over 250.000 kroner, mens en enkelt overlæge har modtaget 957.151 kroner i engangsudbetaling, fremgår det af en rapport fra Rigsrevisionen. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

En del overlæger og lægelige chefer på hovedstadens hospitaler har ud over deres faste løn på knap en million kroner om året fået en række engangsudbetalinger på over 250.000 kroner og mere, så deres årsløn nærmer sig halvanden million kroner.

Det viser en rapport fra Rigsrevisionen, der retter hård kritik mod lønningerne, som ligger over det anbefalede niveau og medfører en »risiko for lønglidning«.

I en artikel i Berlingske retter politikere kritik mod lønningerne, kalder dem »meget voldsomme« og siger, at »politikere bliver nødt til at kigge på det her«.

Men det er Henrik Dahl, der sidder i Folketingets Sundhedsudvalg for Liberal Alliance, langtfra enig i.

Han mener, at diskussionen om overlægernes løn »bare er misundelse«.

»Hvis der er nogen, der har et problem med det, så kunne det være, at overlægerne skulle opfinde en kur mod ondt i røven,« siger han.

En enkelt overlæge modtog 957.151 kroner i engangsudbetalinger. Hvad tænker du om det beløb?

»Det skal være vedkommende vel undt,« siger han.

Henrik Dahl, medlem af Folketingets Sundhedsudvalg for Liberal Alliance. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Jeg har snakket med nogle politikere, som mener, at lønnen risikerer at gøre det svært for de andre regioner at tiltrække læger, hvis lønnen, de tilbyder, er lavere. Hvad mener du om det?

»Så må de andre regioner bruge lidt færre penge på bureaukrati og lidt flere på lønninger. Der skal være konkurrence om at få de bedste folk,« siger Henrik Dahl.

Burde man bruge nogle af pengene, der går til lønninger, på patienter i stedet?

»Da sygeplejerskerne fik en ny overenskomst i 2018, foreslog jeg, at man kunne bruge pengene på patienterne, men det synes man var et helt tosset argument. Lægerne er jo ikke den eneste personalegruppe i sundhedsvæsenet, og i det store regnskab er det her jo småpenge, så det er jo en mærkelig diskussion,« siger han.

»Andre regioner skriger på at få nogle læger«

Per Larsen, der er medlem af Folketingets Sundhedsudvalg for Det Konservative Folkeparti, siger, at »vi jo også skal have sundhedsvæsenet til at fungere«, og at han har »stor respekt« for de læger, der yder en ekstra indsats.

Per Larsen (K), medlem af Folketingets Sundhedsudvalg

»På Thisted Sygehus har vi blandt andet ikke mulighed for at drive akutkirurgi, fordi der er for få læger. Så det giver grund til bekymring, hvis man honorerer lægerne ekstravagant i Region Hovedstaden.«


»Vi har stor mangel på personale i sundhedsvæsenet mange forskellige steder, og derfor er der også nogen, som giver en ekstra hånd med og tager nogle ekstra vagter, og det har jeg stor respekt for. Det skal de selvfølgelig også honoreres for,« siger han.

Skal det forstås sådan, at du mener, at lønningerne er passende, hvis de har ydet en ekstraordinær indsats?

»Det kan man selvfølgelig diskutere. En overlæge modtog 957.151 kroner i engangsudbetalinger, og det synes jeg lyder voldsomt,« siger han.

Men du synes ikke, at 250.000 kroner lyder voldsomt?

»Det er selvfølgelig rigtig mange penge, men man kan jo godt forestille sig, at overlæger, der er et sted i deres liv, hvor de kan yde en ekstra indsats, vælger at gøre det. Men hvis man aflønner ekstravagant ud over overenskomsten, så synes jeg, det er problematisk,« siger Per Larsen.

Per Larsen, medlem af Folketingets Sundhedsudvalg for Det Konservative Folkeparti. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Han er dog bekymret for, at lønningerne i Region Hovedstaden kan gøre det sværere for andre regioner at tiltrække arbejdskraft.

»I store dele af landet er der rigtig stor lægemangel. Jeg kommer fra Nordjylland, og på Thisted Sygehus har vi blandt andet ikke mulighed for at drive akutkirurgi, fordi der er for få læger. Så det giver grund til bekymring, hvis man honorerer lægerne ekstravagant i Region Hovedstaden. Det gør det i hvert fald ikke lettere at trække læger til eksempelvis Thisted,« siger han.

Liselott Blixt (DF), medlem af Folketingets Sundhedsudvalg

»Jeg tror også, at mange sygeplejersker synes, at de yder en ekstraordinær indsats hver dag, når de løber hurtigere, end de selv kan være med til.«


Den bekymring deler han med Liselott Blixt, der er medlem af Sundhedsudvalget for Dansk Folkeparti.

»Jeg vil gerne vide, hvordan det ser ud i andre regioner. Jeg er bange for, at lønningerne er konkurrenceforvridende, og at det gør, at lægerne gerne vil opholde sig der, hvor de får den højeste løn. Andre regioner skriger på at få nogle læger. Det er måske noget af det, der gør, at vi har svært ved at få læger i Region Sjælland,« siger hun.

»Horrible lønninger«

Liselott Blixt kalder til lønningerne »fuldstændig horrible«.

»Når man har en høj uddannelse og har specialiseret sig, skal man også have løn derefter, men at man får engangsbeløb, der er så høje, synes jeg ikke er et signal, man bør sende til borgerne, som ikke kan forstå, at der ikke er hænder nok. At der er sygeplejersker, der løber så stærkt, så de går ned med stress,« siger hun.

Liselott Blixt, medlem af Folketingets Sundhedsudvalg for Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Overlægeforeningen påpeger, at de pågældende læger har lagt »en ualmindeligt ekstraordinær indsats oven i deres almindelige arbejde«. Er det så ikke rimeligt, at de får en høj løn?

»Jeg tror også, at mange sygeplejersker synes, at de yder en ekstraordinær indsats hver dag, når de løber hurtigere, end de selv kan være med til,« siger hun.

Ifølge Overlægeforeningen er der »ikke ret mange i dette land, der arbejder så meget, som læger gør«. Er det ikke med til at retfærdiggøre, at lønnen er høj?

»Jeg tror, at der er rigtig mange, som arbejder lige så meget som læger. Selvfølgelig skal læger have løn for deres timer, men det skal jo ikke være horrible lønninger. De får jo en meget høj løn, hvis man sammenligner med andre borgere, der også knokler for at være med i det samfund, hvor vi mangler hænder. Det er jo flere millioner, der er blevet brugt på engangsbeløb. Millionerne kunne jo være blevet brugt på sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, fysioterapeuter eller socialrådgivere i stedet,« siger hun.