Politiker kan få fængsel: Jeg ville øge retssikkerhed

Tidligere næstformand i Liberal Alliances Ungdom er forarget over politiets visitationer ved Christiania.

(ARKIV) Hampepartiet står lørdag d. 7 maj 2016 bag den danske Global Marijuana March, som demonstrerer for fri marihuana lørdag d. 7. maj 2016, Ungdomspolitiker Nicolai Oster fra Liberal Alliances Ungdom ryger en fed. n tidligere næstformand for Liberal Alliances Ungdom risikerer at ryge i fængsel, hvis Københavns Byret finder ham skyldig i en sag, der skal behandles på torsdag. skriver Ritzau tirsdag 7. november 2017. (Foto: Marie Hald/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald

København. Den tidligere næstformand for Liberal Alliances Ungdom, Nicolai Oster, forsøgte på at få en kvindelig politi betjent til at tænke selv, da han i sommeren 2016 konfronterede hende ved Christiania.

Det fortæller den 24-årige Nicolai Oster torsdag i Københavns Byret. Her er han tiltalt for trusler og chikane.

- Som enhver anden politisk kamp skal den kæmpes på flere fronter, siger Oster fra sin plads i midten af retssalen.

Ekspolitikeren mener, at politiets jagt på den organiserede handel med hash på Christiania er gået for vidt. Særlig forarget er han over ordensmagtens visitationer af vilkårlige borgere, der færdes i området i og omkring fristaden.

- Jeg synes, det der foregår derude er ret ubehageligt, siger den tiltalte, der i 2014 blev udsat for en "meget krænkende" visitation, hvor han blev klædt nøgen.

Allerede to år før kritiserede Oster offentligt, at politiet anvendte visitationer. Det skete for at øge borgernes retssikkerhed og deres viden om, hvor langt politiet må gå.

- Jeg blev meget overrasket over, hvor mange der ikke kendte til deres rettigheder, siger Oster.

Derfor konfronterede han om eftermiddagen 21. juni 2016 en kvindelig politiassistent på gaden.

- Det er nogle meget søde børn, du har. Det er en lille dreng og en lille pige, sådan rigtigt blonde. De ser ret søde ud. Ved de, hvad mor render rundt og laver? Er de stolte af dig?, sagde Oster, mens han selv filmede episoden.

Hans henvendelse skulle ifølge anklagemyndigheden få betjenten til at frygte for sine børns sikkerhed.

Men den tiltalte afviser fuldstændig, at det var hans hensigt. Han mener. at disse konfrontationer er nødvendige for at få betjentene til at tænke selv.

- Det er en menneskeliggørelse af hende. Hun er et menneske ligesom alle os andre. Hun tager på ferie og har en familie, siger Oster om sin metode.

- Jeg ønskede, at de skulle tænke over de indgreb, de lavede mod tilfældige borgere. At de skulle tænke over, at det var voldsomt, at man tiltvang sig adgang til en tilfældig mands underbukser, fortsætter han.

En video af episoden blev siden lagt på nettet. Da det kom frem, at Oster stod bag, opgav han sin politiske karriere.

/ritzau/