Politiken trykker omstridt bog om Jægerkorpset

Det lykkes næppe at få nedlagt fogedforbud mod omdiskuteret bog skrevet af en dansk jægersoldat, mener mediejurist.

Tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog bliver nu udgivet, før Forsvaret kan nå at få nedlagt fogedforbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagbladet Politiken trykker i dag den omstridte bog »Jæger - i krig med eliten« af den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack som en tillægssektion i avisen onsdag.

I bogen beskriver den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack bl.a. sine oplevelser under krigen i Afghanistan, hvilket Forsvaret vil bremse, da de mener, oplysningerne kan være til fare for statens sikkerhed.

Bogen var planlagt til udgivelse på forlaget People’s Press den 24. september, men mandag begærede Forsvaret et fogedforbud mod bogen. Samtidig har forsvarschef Tim Sloth Jørgensen sendt et brev til de danske dagblade og opfordret dem til ikke at bringe citater fra bogen. Det er blevet afvist af blandt andre herværende dagblads chefredaktør Lisbeth Knudsen, og Politiken har altså sat trumf på med udgivelsen af bogen i avisform i dag.

»Vi har skrevet om bogen i mange dage, men nu er der kommet nogle principper på spil i den her sag, som har at gøre med informationsfrihed og ytringsfrihed. Derfor trykker vi den, siger Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden.

Politiken har derfor taget kontakt til forlaget for at orientere om, at teksten - som forlaget tidligere har sendt elektronisk ud til de danske medier - udkommer sammen med avisen onsdag.

»Jeg mener ikke, at det er forsvarets opgave at beslutte, hvilke bøger der udkommer i Danmark, eller hvilke oplysninger den danske offentlighed får om krigen i Afghanistan,« siger Tøger Seidenfaden til politiken.dk.

Selv om bogen altså trykkes i sin fulde ordlyd i Politiken onsdag, bliver den ikke lagt på politiken.dk.

I forvejen havde Forsvaret en tynd sag i forhold til et fogedforbud, mener Oluf Jørgensen, ekspert i mediejura og afdelingsforstander ved Danmarks Journalisthøjskole.

»Der skal være meget klare og tungtvejende grunde til at holde nogle oplysninger fortrolige, hvis Forsvaret skal have lov til at nedlægge fogedforbud mod, at bogen bliver trykt. Og den slags grunde er der ikke, fordi bogen handler om operationer, der allerede har fundet sted, og som allerede er blevet omtalt omtalt i medierne,« siger Oluf Jørgensen.

Bogens forfatter, Thomas Rathsack, har ifølge jp.dk mandag modtaget et brev fra Forsvaret om, at han er blevet frataget sin sikkerhedsgodkendelse. Det betyder, at han må sige farvel til sin arbejdsplads i Totalforsvarsregion København under Hjemmeværnet.