Politiken siger undskyld for Muhammed-tegning

Politiken indgår forlig med muslimsk advokat og "undskylder over for alle, der er blevet krænket" af avisens beslutning om at genoptrykke Kurt Westergaards Muhammed-tegning.

Foto: Anders Hvass
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagbladet Politiken bringer i dag en undskyldning for, at avisen har krænket muslimer ved at gentrykke Kurt Westergaards Muhammed-tegning.

Med undskyldningen bøjer Politiken sig for en trussel om sagsanlæg fra den saudi-arabiske topadvokat, Faisal A. Z. Yamani, der i august 2008 krævede en undskyldning fra 11 danske dagblade for at have trykt tegneren Kurt Westergaards tegning af profeten. Politiken skriver åbent, at der er tale om et forlig.

Din mening: Hvad synes du om Politikens undskyldning?
Lisbeth Knudsens blog: Politikens pinlige forlig

Indtil for nylig var  de 11 sagsøgte dagblade enige om at afvise kravet. Men nu har Politiken altså skiftet opfattelse.

- Det har aldrig været Politikens hensigt med genoptrykningen af Karikaturtegningen at krænke muslimer i Danmark eller andre steder.

- Imidlertid anerkender og beklager Politiken, at vores genoptrykning af Karikaturtegningen af profeten Muhammed har krænket muslimer i Danmark og andre lande rundt om i verden.

- Vi undskylder over for alle, der er blevet krænket af vores beslutning om at genoptrykke Karikaturtegningen, lyder det blandt andeti en erklæring, som også er trykt på engelsk i avisen.

Analyse: Tegningen der ikke vil udviskes

Berlingske Tidendes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, beklager Politikens beslutning.

- Det er meget trist, at Politiken ofrer ytringsfriheden under trussel om en retssag, siger hun.

Læs også: Muslimsk ultimatum i strid om tegninger

Lisbeth Knudsen hæfter sig ved, at Politiken og de øvrige dagblade har trykt tegningerne legitimt og i forbindelse med journalistisk dækning af tegning-sagen og attentatforsøgene mod tegneren Kurt Westergaard.

- Derfor er det også helt uforståeligt, at Politiken undskylder den redaktionelle beslutning om trykningen, der er helt i overensstemmelse med dansk pressetradition, siger hun.

Læs også: Magtfuld stemme bag nyt krav om et »undskyld«

Lisbeth Knudsen beklager, at Politiken har forladt dagbladenes fællesskab.

Politiken har ligesom en række andre danske og vestlige dagblade trykt Kurt Westergaards Múhammed-tegninger flere gange siden de første gang udløste den såkaldte Muhammed-krise i 2006. Dengang blev danske ambassader angrebet, danske flag brændt af og danske varer boykottet i store dele af Mellemøsten.

Læs også: Saudi-Arabien kræver atter undskyldning for tegninger

Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, fortalte i marts 2008 sine læsere, at avisen indledningsvis kritiserede Morgenavisen Jyllandsposten for at have trykt tegningerne i 2005, fordi tegningerne havde det erklærede formål at provokere muslimer.

Siden dengang har Politiken ifølge Tøger Seidenfadens optælling genoptrykt en eller flere af tegningerne 15 gange. Heraf blev Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i håret trykt ni gange. To gange blev samtlige tegninger trykt.

Blog: Ytringsfrihed på israelsk og arabisk

Tegningerne i Politiken var ”en naturlig og nødvendig måde at fortælle en nyhedshistorie på”, skrev Tøger Seidenfaden i 2008, hvor danske dagblade havde genoptrykt tegningerne i forbindelse med omtale af attentatplaner mod Kurt Westergaard.

I august samme år dukkede kravet fra den saudi-arabiske advokat op. På vegne af efterkommere af profeten Muhammed stillede Faisal A.Z.Yamani tre krav.

Læs også: Danmark hænger på tegninger

For det første skal aviserne fjerne Muhammed-tegningerne fra deres internet-sider, for det andet skal aviserne med en forsidehenvisning trykke en uforbeholden undskyldning på dansk, engelsk, fransk og arabisk på en af de første tre sider i avisen. For det tredje skal aviserne love aldrig at trykke tegningerne igen.